Članak

REAKCIJA

Ministar Nešić: Bezbjednosne agencije ne raspolažu podacima da u BiH postoje kampovi u kojima su obučavana lica iz Moldavije

(Patria) - Ministar sigurnosti Nenad Nešić ponovio je da sigurnosne agencije u BiH ne raspolažu podacima da bilo gdje u BiH, pa ni u Republici Srpskoj, postoje kampovi u kojima su navodno obučavana lica iz Moldavije.

''Kamp nije igla da se može sakriti. Da tako nešto zaista postoji, valjda bi nas Moldavija obavijestila, zatražila informacije, upozorila ili uputila protestnu notu. Nikada ni slova od njih nismo zvanično dobili. Takav problem kada postoji, bilo gdje u civilizovanom svijetu, on se rješava međudržavnom policijskom saradnjom, a ne fabrikovanim medijskim naslovima koji služe isključivo za unutrašnje političke obračune u Moldaviji'', rekao je ministar Nešić, komentarišući jučerašnje saopštenje Američke ambasade.

On je istakao da je Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj su prisutne međunarodne snage, uključujući EUFOR i NATO, koje su tu da zajedno sa domaćim snagama garantuju bezbjednost i stabilnost.

''Zar ne bi oni, kao jedan od prvih i najvažnijih aktera u bezbjednosnom sistemu BiH, prije svih vidjeli i alarmirali javnost da se tako nešto dešava?'' upitao je ministar Nešić.

On ponavlja poziv svim policijskim i obavještajnim strukturama iz Moldavije, ali i cijelog svijeta, da dostave BiH dokaze o tome što se tvrdi.

''Republika Srpska je uvijek poštovala suverenitet drugih država i nikada se nismo uplitali u njihove unutrašnje odnose. Jako je nekorektno da sada drugi nas uvlače u svoje unutrašnje političke obračune jer ova zemlja je pretrpjela mnogo teških stvari i ima dovoljno svojih problema da nam ne trebaju tuđi'', kaže ministar Nešić.

"Posebno je važno napomenuti da se Bosna i Hercegovina namjerno stavlja u ovaj kontekst jer je jedna od rijetkih zemalja u regionu koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Zbog toga je određenim centrima pogodna za plasiranje ovakvih konstrukcija,'' dodao je on.

Uvjeren je, kaže on, da bilo kakvi kampovi postoje u BiH, pa i Republici Srpskoj, takve informacije bi mnogo ranije imale policijske i obavještajne agencije SAD-a kao najmoćnije sile.

"Ne bi o tome slušali i čitali po moldavskim medijima, nego bi to dobili od Stejt departmenta, kao što smo u ranijem periodu dobijali podatke o radikalnim grupama u BiH i opasnostima od terorizma'', zaključio je Nešić, dodajući da je za njega zabrinjavajuće što se moldavske službe služe tako nečasnim podmetanjima.

"I to treba da brine sve. Kakva je to zemlja koja treba da uđe u EU, koja je kao ispred nas, a u kojoj se dešavaju takve igrarije?'' zapitao je on.

#kampovi #Moldavija #NenadNešić #Rusija #bih
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');