Članak

VIJEĆE MINISTARA

ŽELE BJEGUNCU IZAĆI U SUSRET Ministarstvo sigurnosti BiH predložilo da se Galić razriješi na lični zahtjev!?

(Patria) - Trakavica sa razrješenjem odbjeglog zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galić vjerovatno neće biti okončana ni na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Iako je na prošloj sjednici usvojen zaključak da se do naredne sjednice pripremi akt u odnosu na status Zorana Galića, na objavljenom dnevnom redu nema te tačke.

Kako Patria saznaje, Ministarstvo sigurnosti BiH na čijem je čelu Nenad Nešić, pripremilo je akt kojim se predlaže razrješenje na lični zahtjev sa 8. julom 2024. godine.

Dakle, Ministarstvo sigurnosti BiH izašlo je u susret zahtjevu bjegunca od bh. pravosuđa koji je putem svog advokatskog tima dostavio zahtjev za prijevremenim razrješenjem zbog ispunjavanja uslova za penziju.

Kada je pred Vijeće ministara BiH stigao prvobitni zahtjev Galića, ministri iz reda Bošnjaka nisu željeli podržati takvo rješenje te je tražena druga mogućnost njegovog razrješenja.

Galić od 8. jula nema opravdanje za svoje odsustvo s posla, a nakon što nije isposlovao bolovanje, a zatim ni godišnji odmor, zatražio je prijevremeno razrješenje.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH ministar pravde Davor Bunoza (HDZ BiH) kazao je da su u ovom slučaju primjenjuje Zakon o SIPA-i, a da se ne može primijeniti Zakon o radu u institucijama BiH.

Prema Zakonu o SIPA-u, u članu 7 se precizira da "Vijeće ministara razrješava direktora i zamjenika direktora prema uslovima i procedurama koje sprovodi Nezavisni odbor.". Dalje se navodi:

"Direktor i zamjenik direktora mogu biti razriješeni dužnosti prije isteka mandata:

a) na lični zahtjev;

b) ako mu je konačnom odlukom izrečena disciplinska mjera zbog učinjene teže povrede radne dužnosti;

c) ako je osuđen za krivično djelo, osim za krivično djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja;

d) ako se utvrdi da je aktivni član političke partije;

e) ako se na osnovu mišljenja nadležne zdravstvene ustanove utvrdi da je trajno spriječen da obavlja dužnost."

U ovom slučaju koji već opterećuje i odnose u koaliciji, s obzirom da je Galić dugogodišnji kadar HDZ-a, ni Nezavisni odbor PS BiH nije se proslavio. Nisu proveli disciplinski postupak, niti su jasno prema Vijeću ministara BiH inicirali smjenu Galića. I u Nezavisnom odboru postoje opstrukcije od članova iz reda hrvatskog naroda koji se očito u slučaj Galić ne žele držati prava i zakona.

Tako već tri mjeseca u jednoj državnoj policijskoj agenciji je na mjestu zamjenika čovjek za kojim je raspisana crvena Interpolova potjernica.

Iako je od Republike Hrvatske zatraženo izručenje BiH, Hrvatska je odbila izručiti Galića s obzirom da ima dvojno državljanstvo.

Inače, Tužilaštvo BiH sumnjiči Galića za zloupotrebu položaja i primanje dara dok je bio direktor Granične policije BiH. Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, Galić je 8. jula ilegalnim putem prešao granicu BiH i Hrvatske, gdje se i danas nalazi.


#Aktuelno #bjegunac #HDZ #pravosuđe #trojka #ZoranGalić
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');