Članak

STAVOVI

Komšić: Nepristojno je da Kosovo uplićemo u priču sa predsjednikom Albanije

(Patria) - Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović danas se na press konferenciji u Predsjedništvu BiH osvrnula i na riječi Denisa Bećirovića koji je u jednom trenutku kazao kako je premijer Kosova Albin Kurti njegov prijatelj.

"Vodeći računa o krhkim odnosima, moramo birati riječi. Ne želim govoriti ko bi mogao biti moj prijatelj u regiji, a to bih mogla. Trebamo stvari posmatrati tako kako da ih zajednički riješimo i da se bolje razumijemo. Mislim da ćemo se načekati da dođemo u EU i važno je zato razvijati odnose na regionalnom planu. Ne treba imati dvostruke standarde. Nije tajna da se u BiH ne razumijemo o brojnim pitanjima, ali je važno da sa susjedima i ljudima dobre volje unapređujemo odnose bez obzira na to", zaključila je Cvijanović.

Također je reagirao i Željko Komšić koji je kazao da ne treba predsjednika Albanije uvlačiti u priču o Kosovu.

"Da ne bi stvari otišle u pogrešnom pravcu, pitanje slobodnog kretanja građana Kosova na teritoriji BiH je pitanje ove dvije zemlje i nije pristojno da uplićemo Kosovo u priču s predsjednikom druge države, pa čak to bila i Albanija", naveo je Komšić.

Dalje je rekao kako se o odnosima BiH i Kosova u ovom kontekstu može pričati samo ako se govori o saradnji cijelog regiona, ali se onda moraju spomenuti i druge države.

"Ako mi držimo da je legitimno da Kosovo bude tema ove priče, onda mi ne možemo zabraniti Vučiću i Milanoviću da pričaju o BiH. Moramo biti oprezni kad o tome govorimo", kazao je Komšić.

#BiH #ŽeljkoKomšić #Predsjedništvo #Albanija #Kosovo
', 'auto'); ga1('send', 'pageview'); console.log('analytics', '');