Članak

PRAVNIK SA DIF-a

NAROD I PODVALA Konaković sanjao karijeru političkog Eliot Nessa, probudio se kao đavolji advokat!

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Gotovi ste. Dolazimo. Pomest ćemo vas… Sjećate li se ovih poruka u prijetećem tonalitetu koje je političkim rivalima i prethodnicima upućivao predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Da, Konaković koji je sada i šef bh. diplomatije kao kakva politička apokalipsa pokušala je crnim omotačem umotati sve političke rivale i prethodnike u blato korupcionaško-mafijaških tokova, najavljujući da će ih istraživati i pravosuđu prijavljivati, a u medijima objavljivati.

Otrcana fraza “karma je kurva” u Konakovićevom primjeru pokazala se prilično destruktivnom po predsjednika Naroda i pravde. Dva bivša načelnika i nekoliko nižerangiranih kadrova bivše vlasti jedino su što je Konaković sa strukturama Trojke uspio otjerati ili u zatvor/pritvor ili u procesurianje.

Ali se istovremeno taj apokaliptični borac protiv korupcije i kriminala sve češće pojavljuje pred sedmom silom i javnosti kao borac za odbranu časti u kriminalu uhapšenih, a bliskih Konakoviću i Narodu i pravdi.

Počelo je s akcijom “Crna kravata” kada je Konaković sam sebe osumnjičio da je crna kravata istrčavši na press konferenciju i kazavši da ga neki povezuju s tom kravatom. Istina je potpuno suprotna, jer ga tokom akcije i u vremenu poslije niko nije spominjao niti povezivao: Istina, pisalo se da je u kumstvu s uhapšenim Memijom, ali s kravatom to nema veze.

Na toj konferenciji apokaliptični protjerivač korupcije i kriminala pokazao je svu besmislenost naziva njegove stranke ali i onih poruka koje je odašiljao prije nego je zajahao vlast. Optuživao je novinare, medije, rušio pravosuđe i zaprijetio - “ja ću se lično obratiti Europolu da tražim informacije ima li mene u SKY aplikaciji”.

Mnogo je vode proteklo od tada, ali nam Konaković još nikada nije rekao šta mu je eventualno odgovoreno iz Europol-a. A možda i jeste, jer direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić nije mogao ući u zgradu Europola na sastanak šefova policije.

Slavio je Dino Konaković svako puštanje osumnjičenih da su članovi mreže supermoćnog evropskog kartela sa sjedištem u Dubaiju. A nakon slavlja pričao o vladavini prava, evropskom putu i tomu slično.

Ovih dana Konaković je opet nervozan. Opet baca sumnju na pravosuđe, opet se mora “prati” za svoje kadrove dok ih privode. Predsjednik NiP-a dvije godine mandata proveo je pravdajući se za svoje uhapšene kadrove i drugove. Toliko učestalo i autoritativno da bi neupućeni mogli pomisliti kako smo od ministra sa DIF-a dobili ministra s pravnog fakulteta.

Narodna nepravda bi bio primjenjiviji naziv za stranku Elmedina Konakovića. Jer dok je Sarajevo nikad prljavije njegov direktor javnog komunalnog preduzeća mora da se brani od optužbi za fingiranje potvrde o radnom stažu i zloupotrebu položaja.

I što je najgore to nije jedini slučaj, najmanje tri kadrovika vlasti kojoj se Konaković nametnuo kao lider su također fingirali dokaze o radnom stažu, što uveliko pokazuje da Narodna nepravda i njeni partneri na pozicije instaliraju ljude bez kompetencija i kredibiliteta.

A onda nam spiner Konaković istrči na male ekrane i poruči “kaznite ih duplo”, jer ko biva on je borac protiv korupcije, pa svoje kažnjava duplo. Nije međutim propustio da doda “ali nemojte da im pakujete”, valjda bojeći se scenarija po kojem je spakovan Novalić čiju presudu bi kao politička apokalipsa za korupciju čitao.

No, neće nam Konaković pročitati šta su mu iz Ureda za borbu protiv korupcije kazali kada je pitao je li zbog njegovog vijećnika u Centru šehidsko dijete na fingiranom konkursu ostalo bez posla. Jednom se oglasio i ušutio, kao i uvijek kada mu poraste nos ili magareće uši.

S obzirom na sve te sumnje u falsifikovanje i fingiranje možda Narodna nepravda i nije najbolji naziv za Konakovićevu stranku. Prije će biti da je to Narodu fingirana stranka, kako bi nam mazali oči o čišćenju i metenju korumpiranih prethodnika dok nam njihovi partneri stežu gajtan oko vrata.

Glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića nismo vidjeli mjesecima, ali smo pravobranioca osumnjičenih iz mreže kartela viđali i previše kako u stilu advokata s DIF-a izvodi dosad nezabilježene pravne vratolomije na političkom parteru Bosne i Hercegovine.

Ukratko, želio je biti svestrani Eliot Ness, a bliže je ulozi Cosa Nostrinog Giancarla Pittellija!

#CrnaKravata #DinoKonaković #ElmedinKonaković #Europol #falsifikovanje #fingiranje #Karma #kartel #Korupcija #Narod #Pravosuđe #RasimBelko #Sarajevo #SkyAplikacija #izdvojeno #BiH