Članak

IMAJU VEĆINU U SKUPŠTINI KS

Trojka iz Vlade KS izbacuje ZNG: Uk podnosi ostavku, SDP ili NIP preuzimaju mjesto premijera

Piše: Amra Vrabac

Aktuelna Vlada KS najvjerovatnije neće dočekati prvu godišnjicu od rekonstruisanja, odnosno imenovanja nove Vlade KS bez kadrova Stranke za BiH i ulaska dvoje ministara iz pokreta Damira Marjanovića Za nove generacije. Ta Vlada je imenovana 15. novembra 2023. godine, a nezadovoljstvo određenim procesima eskaliralo je posljednjih mjesec dana, pa je sve izvjesnije da će doći i do nove izmjene u Vladi KS.

U međuvremenu su stranke i klubovi SDP-a i NIP-a ojačani, pa je tako u SDP prešao Redžo Lemezan pa su tako na sedam zastupnika, a NIP uz svojih sedam zastupnika ima i Elzu Gaković koja se još uvijek vodi kao nezavina zastupnica.

NIP-ov Aljoša Čampara blizak je sa Admelom Hodžić pa stranke trojke uz Gaković i Hodžić imaju 20 ruku. Za većinu više nije potrebna skupa ruka Damira Marjanovića, povremenog zastupnika sa stalnim zaposlenjem u Republici Hrvatskoj. No, takva situacija nije spriječila šefa NIP-a Elmedina Konakovića da sa Marjanovićem dogovori preuzimanje dva ministarstva i to dva važna resora - visoko obrazovanje i finansije samo da u Vladi više ne bude Stranke za BiH.

Nakon lokalnih izbora kada su se slegli utisci i većinom prebrojali glasovi, trojka ima novi plan za rekonstrukciju Vlade KS. Taj plan predviđa da Nihad Uk više ne može biti premijer KS, a viška su i kadrovi ZNG-a.

Finansijski kolaps Kantona Sarajevo dijelom se fakturiše i ministru finansija Afanu Kalamujiću, koji je naslijedio već pripremljen budžet za 2024. godinu, ali koji nije upozorio Vladu KS da će nedomaćinsko upravljanje finansijama vrlo brzo doći na naplatu.

Budžet KS je prazan, a plate i socijalna davanja već kasne. Domaćinsko upravljanje, kako su obećavali iz stranaka trojke, samo je ostalo tek isprazno obećanje.

Novac se dijelio šakom i kapom, ugovori o djelu sklapali se za sve i svašta, a ponajmanje za korist Kantona Sarajevo i njegovih građana dok se punili džepovi stranačkih kolega. Novcem budžeta KS plaćao se rad za izbore, plaćao se "prazan hod" komunikoloških stručnjaka do imenovanja na druge pozicije, vraćali se dugovi nakon Općih izbora i logično je da je uslijedio kolaps.

Samo što je postala ministrica visokog obrazovanja Adna Mesihović po ugovoru o djelu angažirala je nekoliko osoba koje i dan danas primaju visoke mjesečne iznose. Isti je slučaj i sa drugim ministarstvima i kabinetom premijera Uka.

Lideri stranaka trojke naredne sedmice trebali bi održati sastanak na kojem će razgovarati i o novoj Vladi KS. Prema trenutnoj računici Naša stranka ne može zadržati mjesto premijera jer ima samo četiri zastupnika, dok bi i NIP i SDP trebali povećati broj ministara umjesto kadrova ZNG-a.

Sve je izvjesnije da će novi premijer biti iz SDP-a ili NIP-a ovisno o dogovoru o nekim drugim pozicijama.

Lokalni izbori, barem u Kantonu Sarajevo, pokazali su raspoloženje građana prema strankama trojke. Najveće povjerenje uživa SDP, dok je NIP doživio pad kao i Naša stranka.

No, mjesta za likovanje nema jer je Kanton Sarajevo u teškoj situaciji. Svi oni problemi koji su se gurali pod tepih sada su isplivali na površinu, a ove tri stranke moraju naći rješenje kako popraviti ono što se još uvijek ako i može popraviti.

Sindikati već traže veća prava zbog porasta troškova života, studenti zahtijevaju bolje uslove boravka u domovima, zdravstveni sektor ima svoje potrebe, sektor obrazovanja na svim nivoima je također poljuljan spornim odlukama i potezima ministrica, građani traže bolje komunalne usluge, čist grad, redovan javni prijevoz. Korupcija u KS i dalje cvjeta, zapošljavaju se stranački kadrovi, mladi su prevareni za subvencije. Sve je ovo realnost s kojom se moraju suočiti uspavani kadrovi trojke i njihovi lideri.

#Aktuelno #DamirMarjanović #ElmedinKonaković #NihadUk #NIP #SDP #trojka #VladaKS #ZNG