Članak

PREDSJEDNIK KRUGA 99

Kulenović pred zgradom OHR-a: Zahtijevamo imenovanje novog visokog predstavnika

Tražimo da se otklone sve političke i moralne posljedice koje su nastale na tim presuđenim djelima što nam pripada prema Povelji Ujedinjenih nacija i internacionalnom zakonodavstvu. Od toga nećemo odustati.

Foto: Patria

(Patria) - Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović prvi se obratio na današnjoj javnoj press konferenciji koju je grupa bh. intelektualaca pred zgradom Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu organizovala zbog antidržavnog djelovanja visokog predstavnika Christiana Schmidta.

- Danas na ovom mjestu sastali smo se da pokažemo ljudsko jedinstvo neovisno od naših stranačkih, ideoloških ili bilo kojih drugih preferencija ili identiteta. Odbijamo da budemo taoci genocida i udruženih zločinačkih tvorevina i njihovih politika.


Foto: Patria

Tražimo da se otklone sve političke i moralne posljedice koje su nastale na tim presuđenim djelima što nam pripada prema Povelji Ujedinjenih nacija i internacionalnom zakonodavstvu. Od toga nećemo odustati.

Svi smo prepoznali namjeru visokog predstavnika da zloupotrijebi autoritet ove važne institucije internacionalne zajednice za Bosnu i Hercegovinu kako bi nakon šest izrečenih presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i predstojeću, finalnu presudu u slučaju "Kovačević", poništio.

Uvjereni smo da tim činom hoće blokirati izgradnju evropske, moderne bosanske države i obnovu tradicionalnih vrijednosti zajedničkog života i nekonfliktnog društva.

Odbijamo po svaku cijenu da živimo u zarobljenoj državi i razrušenom društvu! Odbijamo da se rušenjem svih presuda pred Evropskim sudom za ljudska prava spriječi demokratski put i razvoj slobodne bosanske države!


Foto: Patria

Bosna je naša - bosanska! Odbijamo da zamrzavanjem i održavanjem etnonacionalizma završimo u klasičnom nacizmu čije javne obrise prepoznajemo svaki dan!

Čvrsto stojimo iza presude u slučaju "Kovačević" kao mape puta demokratske i prosperitetne BiH. To je jedini realističan put i ideal naših narodnih težnji ka EU.

Suprotstavljamo se svim dozvvoljenim sredstvima Schmidtovim intervencijama i blokiranjima Bosne i Hercegovine u poziciji kondominijuma, države kojom upravljaju dvije susjedne države.

I prostora hegemonijskih politike Republike Hrvatske i Srbije u BiH. Pozivamo sve patriote na političko jedinstvo i otpor.


Foto: Patria

Odbijamo da se proizvodi strah od građanskog društva, države ljudskih i političkih prava i gradanskih sloboda, projektovanim scenarijima nasilnih konflikata i rata. To je samo podvala za legitimiziranje političkih rezultata presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata i genocida.

Tražimo da se ponište sve političke tvorevine i odnosi nastali na tim rezultatima! Odbijamo da se branioci bosanske državnosti izjednačavaju sa njihovim rušiteljima! No pasaran! Neće proći!

Uvjereni smo da Christian Schmidt i oni koji ga podržavaju predstavljaju sunovrat evropske civilizacije na bosanskom primjeru i definitivno urušavaju ugled cijele internacionalne zajednice.

Tražimo da se imenuje novi visoki predstavnik koji će raditi na implementaciji svih presuda i preporuka Venecijanske komisije u demokratskoj transformaciji ka modernoj bosanskoj državi. Od Dejtona ka Briselu! Bosna je naša - Bosanska", poručio je u svom obraćanju Adil Kulenović.

#AdilKulenović #ChristianSchmidt #OHR #visokipredstavnik #BiH