Članak

ČETVRTI POHOD

Enes i Senad idu pješke iz Viteza ka sarajevskim Kovačima kako bi obilježili 21. godišnjicu smrti Alije Izetbegovića

(Patria) -Senad Mujkić (62), ratni vojni invalid, i Enes Đelilović (59) iz Viteza, odlučili su na simboličan način obilježiti 21. godišnjicu smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića.

Pješačkim pohodom od Viteza do mezarja na Kovačima žele još jednom pokazati poštovanje i odaslati poruku očuvanja sjećanja na prvog predsjednika Predsjedništva RBiH.

"Ovim pješačkim pohodom želimo iskazati počast našem predsjedniku i svim šehidima Bosne i Hercegovine. U vrijeme kada se našeg predsjednika stavlja u kontekst s presuđenim ratnim zločincem, želimo i na ovaj način iskazati svoj protest protiv skandalozne izjave Christiana Schmidta", izjavio je Enes Đelilović, demobilisani borac Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Pješačenje su započeli rano jutros, nakon sabah-namaza, sa šehidskog mezarja u Starom Vitezu. Planiraju prvu noć provesti u Kiseljaku, gdje će ih ugostiti članovi Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak.

Sutradan, u petak, nastavljaju put prema Sarajevu, s planom da u petak navečer odmore u Vogošći.

Njihov cilj je da u subotu, 19. oktobra, na dan godišnjice smrti rahmetli Alije Izetbegovića, stignu na mezarje Kovači, gdje će proučiti fatihu i odati počast predsjedniku i svim šehidima Bosne i Hercegovine.

Ovo je četvrti put da Senad i Enes pješačenjem obilježavaju godišnjicu smrti prvog predsjednika BiH.

Prethodne pohode su realizovali 2020, 2022. i 2023. godine, čime nastavljaju tradiciju koja im je posebno važna.

#aktuelno #AlijaIzetbegovic #EnesĐelilović #Kiseljak #Sarajevo #Sehidi #SenadMujkić #Vitez #Vogosca