Članak

SKANDALOZAN ODNOS PREMA POKRETAČIMA OTPORA

PONIŽENJE ZA PONIŽENJEM Optuženim u slučaju 'Dobrovoljačka' zbog osiguranja Dodika MUP KS pisao kazne!?

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Slučajno ili ne već nekoliko puta ročište Miloradu Dodiku održava se na isti dan kada je i suđenje u slučaju Ejup Ganić i drugi u predmetu poznatijem kao Dobrovoljačka, a u kojem, ako ima još neko da ne zna, se održava test naše održivosti – održivosti Bosne i Hercegovine.

No, osim poniženja u kojem Ganić i ostali optuženi moraju nanovo dokazivati da je kolona u Dobrovoljačkoj bila legitimna vojna meta i da je Alija Izetbegović bio zarobljenik JNA, vojske koja je faktički u tom periodu bila strana vojna sila na prostoru nezavisne države, međunarodno priznate Bosne i Hercegovine, servira im se i gužva koju prave Dodikove pristalice, ulazak s donje strane Suda i slično...

Tako je danas novo poniženje servirano posebno Ejupu Ganiću, tačnije njegovom vozaču kojem je napisana kazna od strane MUP-a KS, jer je stao ispred zgrade Suda BiH kako bi Ganić izašao iz automobila. Kazna je napisana na insistiranje nadređenog, koji je bukvalno policajcu naredio da piše kaznu, a zbog silnog osiguranja koje je uvijek ispred Suda BiH kada je suđenje Dodiku.

Bez imalo uvažavanja godina Ganića i činjenice da se otežano kreće MUP KS nije imao milosti.

Posebna priča u svemu su mediji koji skoro da nemaju interes za slučaj Dobrovoljačka, dok u slučaju Dodik pomažu predsjedniku Rs-a da jača svoju poziciju u javnosti, a što su lokalni izbori i pokazali.

Kako god bilo, stravično je saznanje da optuženi u slučaju Dobrovoljačka nisu u stanju nesmetano doći na Sud, dok Dodik uživa sva prava.

Inače, na današnjem ročištu svjedočio je Dušan Kovačević, pomoćnik Milutina Kukanjca za logističke poslove. On je stigao iz Beograda, ali je danas samo odgovarao na pitanja tužioca Mladena Vukojičića. Odbrane nisu stigle unakrsno ispitati ovog svjedoka, pa će to biti učinjeno na nekom narednom ročištu, s tim da je svjedok odbio ponovo doći u Sarajevo, te će se njegovo unakrsno ispitivanje obaviti putem video-linka iz Beograda.
Nakon što ga sasluša i odbrana pisat ćemo detalje njegovog svjedočenja, a njemu je sada zabranjeno komunicirati s postupajućim tužiocem, ali i odbranom.

Naredno ročište zakazano je za 30. oktobar 2024. godine.

#aktuelno #Dobrovoljačka #DUŠANkOVAČEVIĆ #EjupGanić #Odbrana #SUD