Članak

MAJSTORI MANIPULACIJE

Trojka iz političke prešla u populističku kampanju: Pred kamerama se čude tragediji koju nisu spriječili!

Naša stranka najavila je danas da zbog teških posljedica prirodne katastrofe i tragedije otkazuje sve predizborne aktivnosti i svoje ljudske i materijalne potencijale stavlja na raspolaganje područjima pogođenim poplavama.

Forto, Mioković i Uk u studiju Face TV

(Patria) - Naša stranka najavila je danas da zbog teških posljedica prirodne katastrofe i tragedije otkazuje sve predizborne aktivnosti i svoje ljudske i materijalne potencijale stavlja na raspolaganje područjima pogođenim poplavama.

U satima koji su uslijedili, tačno smo mogli vidjeti šta znači kada se Naša stranka stavi na raspolaganje bosanskohercegovačkom narodu. U salonkama, bijelim košuljama i skupim limuzinama otišli su na najbliža mjesta, uz obaveznu pratnju kampera i foto objektiva.

Nismo drugo mogli ni očekivati. Očito je da su poruku o otkazivanju kampanje uputili kako bi amortizovali političke posljedice tragedije, pa su onda iskoristili pozicije kako bi ubrali političke poene na muci građana Bosne i Hercegovine.

Nema sumnje da su još jednom dokazali kako su veliki majstori manipulacije.

Snimanje po mjestima bola i tragedije bilo je nedovoljno, pa su se uputili na režimski Face TV odakle su slali poruke zabrinutosti i saosjećanja, umjesto da proglase hitno zasjedanje svih relevantnih institucija i ponude konkretnu pomoć.

Svi kadrovi Naše stranke, uključujući i predsjednika Edina Fortu, nisu se libili da večerašnji plaćeni termin na Face TV-u iskoriste ne bi li svega nekoliko sati pred početak predizborne šutnje sebi priskrbili još pokoji jeftini politički poenčić.


Najava gostovanja na Face TV

Njihovo ponašanje izazvalo je ogorčenje u javnosti. Na društvenim mrežama redale su se kritike za jeftini populizam Naše stranke.

"'Dobri ljudi' umjesto da šute i prestanu da se bave bilo kakvom politikom u ovom užasnom momentu, odlučili su da probaju koji politički poen zaraditi na tuđoj nesreći. Ogavni ljudi", napisao je na svom X-u predsjednik Američko-evropske inicijative Reuf Bajrović.

"Stidite se, Naša stranko. Po ko zna koji put, Naša stranka koristi populističke objave koje sponzoriše, ali danas ste prešli svaku mjeru! Iskoristiti tragediju poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu za političku promociju je sramotno i nepošteno. Sram vas bilo", naveo je na istoj društvenoj mreži mladi političar iz Visokog Tarik Halilbegović.

"Prvo kažu: ne treba politizirati i 'lešinariti', a onda, i ko treba i ko ne treba, ode u onim bijesnim autima u područja katastrofe da se naslikava i smeta spasiocima. I kažu: prekidamo kampanju, pa onda navečer hodaju po televizijama da nešto ušićare na ovoj nesreći. Bijednici", poručio je profesor Vahidin Preljević.

Slično Našoj stranci postupila je i Benjamina Karić, kandidatkinja Trojke za načelnicu Novog Sarajeva. Objavila je da prestaje s kampanjom, a onda ju je ekipa Face TV "zatekla" na terenu.

Samo slijep neće shvatiti da je sve namješteno, kao što je namješteno da pozira ispred pripadnika OS BiH pod oznakama države BiH, što mora biti ispitano, jer ona nije ni pripadnik OS BiH, niti sistema civilne zaštite.


Karić pozira ispred pripadnika OS BiH

Potom nam gradonačelnica saopćava kako je izdvojila 100.000 KM, jer nije mogla uplatiti sredstva a da to ne objavi.

Tragedija je pogodila danas Bosnu i Hercegovinu, ali sistem kojim upravljaju osobe spremne tragediju iskoristiti u političke svrhe je tragična prijetnja svima nama.

Dokazali su to i šef diplomatije Elmedin Konaković i ministar za socijalna pitanja FBiH Adnan Delić. Prvi poziva na odgađanje izbora i bavi se politikom, umjesto da poziva svijet da pomogne, a drugi je tu valjda samopozvan, da bi promocija bila jača.


Konaković i Delić kod Hadžifejzovića

Osim politike, kritika mora ići i medijima, koji su se više bavili svojim izvorima novca i njihovom promocijom, ali i ponudama o odgodi izbora jer im miljenici ne stoje dobro, nego tragedijom i potrebama građana.

No, bilo je i svijetlih primjera. Dvojica mladih ljudi SDA Bihać, nakon objave da je kraj kampanje, uputili su se u Jablanicu s konkretnom pomoći. Istovremeno, SDA, DF, NES ali i kandidati Stranke za BiH za načelnike Novog Sarajeva i Novog Grada Muamer Bandić i Semir Efendić ostali su pri stavu da je kampanja završena nakon prve objave o žrtvama.

Već dogovorena gostovanja su otkazali i nisu se pojavljivali u javnosti, kao dušebrižnici koji iz skupih limuzina posmatraju koliko smo jeftino izgubili života, jer sistem nije na vrijeme reagovao iako je bio upozoren.

Sada bi taj sistem da nam se predstavi zabrinutim. Ali je za zabrinutost kasno, očekujemo odgovornost i ostavke!

#aktuelno #BenjaminaKarić #DraganMioković #EdinForto #NašaStranka #NihadUk #Politika #Poplave #populizam