Članak

'NEUTEMELJENE KRITIKE'

SDA: Četiri stranke u Klubu Bošnjaka su jedinstvene, začuđujući su stavovi Ambasade SAD-a

Za Stranku demokratske akcije (SDA) više nisu iznenađenje neutemeljene kritike koje stižu od ambasadora SAD-a Michaela Murphyja, saopštila je danas ova stranka.

(Patria) - Za Stranku demokratske akcije (SDA) više nisu iznenađenje neutemeljene kritike koje stižu od ambasadora SAD-a Michaela Murphyja, saopštila je danas ova stranka.

"Tako je i u današnjem saopštenju Ambasade SAD-a krivica za jedinstvenu odluku Kluba Bošnjaka u Domu naroda PSBiH, koji čine predstavnici četiri stranke (SDA, DF, SBiH i NIP) adresirana isključivo na SDA. To samo po sebi mnogo govori, ne o SDA, nego o ambasadoru Murphyju.

Delegati SDA su u potpunosti svjesni šta znači zastoj u radu Domu naroda, ali su isto tako itekako svjesni šta bi značilo usvajanje antiustavnog zakona o Ustavnom sudu BiH u ovom Domu, kakva bi to politička poruka bila, i kakav argument antidržavnim političkim snagama u BiH, ali i inozemstvu.

Razočaravajuće je da se Ambasada SAD nije fokusirala na suštinu problema, a to je prijedlog SDS-a da se u Ustavni sud BiH uvede etnička struktura i etnički način odlučivanja, te odstrane međunarodne sudije.

Dejtonski mehanizmi zaštite vitalnog nacionalnog interesa o kojima govori Amabasada SAD, u ovom slučaju nisu dovoljni, jer je - kao što je mnogo puta rečeno - riječ o antiustavnom zakonu, o kojem uopšte nije moguće raspravljati.

Začuđujuće je da Ambasada SAD pritiskom na Klub Bošnjaka i SDA u suštini toleriše da antiustavni zakon bude usvojen u Domu naroda PSBiH, što je u suprotnosti i sa stavom OHR-a", dodaje se u saopštenju SDA.

#aktuelno #AmbasadaSAD #DomNaroda #SDA #Ustavnisud