Članak

DUBROVNIK

Vučić: Srbija neće uvesti sankcije Rusiji i sjedi samo na 'srpskoj stolici'

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Dubrovniku da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, da sjedi samo na "srpskoj stolici" i da se zalaže za poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija.

(Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Dubrovniku da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, da sjedi samo na "srpskoj stolici" i da se zalaže za poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija.

Vučić je učestvovao na Samitu jugoistočne Evrope i Ukrajine u Dubrovniku, gdje je razgovarano o teritorijalnom integritetu Ukrajine i o budućnosti evropskih zemalja.

Kako je rekao, nije bilo saglasnosti o svim pitanjima, ali je važno da je razgovarano o principu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

- Ja sam ukazao na značaj poštovanja Povelje UN-a i držanja tog principa, ne kada nekome odgovara da ga poštuje, a kada ne odgovara da se udalji od tog načela. Najbolji primjer za to je Srbija - rekao je Vučić novinarima.

Naveo je da su govorili o potrebi da se uspostavi mir, a na pitanje da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, Vučić je rekao da je promijenjen član u deklaraciji i da se zemlje ne obavezuju na to, već se podstiču da se usklade s mjerama EU.

- To smo uspjeli da izmijenimo. Srbija će nastaviti da vodi svoju politiku slobodarske, nezavisne i suverene zemlje. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ćemo ostati bez sankcija Rusiji, jer to je politika koju vodimo - poručio je Vučić.

Dodaje da je Srbija insistirala da se izmijene tri stvari u deklaraciji i tražila da se govori o svakoj vrsti pomoći, jer nije željela da se eksplicitno govori o vojnoj pomoći u deklaraciji, kao i da su se umjesto "okupacije Krima" koncentrisali na integritet Ukrajine.

Upitan dokle planira da sjedi na dvije stolice, on je rekao da stoji pred novinarima i brani politiku Srbije, a da Srbija sjedi samo na svojoj "srpskoj stolici" i čvrsto se drži za nju.

- Molimo li za nešto, očekujemo li nešto, ne. Tražimo samo otvoren dijalog i da razgovaramo o budućnosti odnosa Srbije i Hrvatske - naveo je Vučić.

Ističe da je hrvatski premijer Andrej Plenković govorio o agresiji iz 1991., a da je on rekao da na stvari gleda potpuno drugačije i da je važno da Srbija i Hrvatska imaju dobre odnose.

Na pitanje o naoružavanju Hrvatske, Vučić je rekao da nema ništa protiv toga, jer je Hrvatska suverena zemlja i može da donosi svoje odluke, baš kao i Srbija.

#AleksandarVučić #Dubrovnik #Samit #Hrvatska #srbija #Region