Članak

SUD BiH

Sutkinja Uzunović zaprijetila Dodiku da će biti prinudno udaljen iz sudnice: Njegova odbrana zatražila njeno izuzeće

Suđenje predsjedniku Rs Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Rs Milošu Lukiću prekinuto je i danas zbog zahtjeva odbrane Milorada Dodika za izuzeće sutkinje Sene Uzunović.

Zahtjev za izuzeće uslijedio je nakon rasprave Dodikovog advokata Gorana Bubića i sutkinje o zaprimanju dopisa o produženju roka za podnošenje prigovora na dodatne dokaze Tužilaštva BiH.

Naime, Bubić je tvrdio kako oni taj akt nisu zaprimili pa čak i nakon što je sutkinja Uzunović predočila dokaze.

"Nemojte nikad više tvrditi nešto što nije tačno pred ovim Sudom", kazala je Uzunović.

Dodikov advokat je tražio usmeno izjašnjenje o dodatnim dokazima Tužilaštva, međutim Uzunović mu to nije dozvolila upozorivši ga da se ne raspravlja.

"Fax automatski izbaci podatke koje vidite na vrhu stranice. Ništa ne može biti zalijepljeno. Ne može na faxu stajati da ste zaprimili, a kod vas na faxu drugo", pojasnila je Uzunović povisivši ton.

Bubić se potom požalio na njen ton.

"Moje pravo je da galamim", odgovorila je ona.

Zatim je Uzunović odbila Dodikov zahtjev za riječ, ali on je nastavio da se raspravlja sa njom.

"Nemojte se raspravljati sa Sudom. Zatražit ću prinudno udaljenje. Tada ne možete izaći van prostora Suda", kazala mu je Uzunović zatraživši od tehničara da isključe Dodiku mikrofon.

Bubić je tada tražio njeno izuzeće navodeći kako je iskazala "neočekivanu pristrasnost".

Ona je izdala upozorenje i podsjetila na zakonsku kaznu kojom se prijeti do 5.000 KM novčane kazne onima koji vrijeđaju Sud te pročitala sporne dijelove iz podnesaka koje je Bubić uputio ovoj instituciji.

Uslijedila je kratka pauza nakon koje je Uzunović navela da će zapisnik s ovog pretresa dostaviti Vijeću Suda BiH na odlučivanje te je ročište prekinuto.

Dodik je nakon suđenja samo prošao pored novinara koji su ispred Suda očekivali njegovu izjavu i ušao u automobil.

Na narednom ročištu koje je zakazano za 16. oktobar, Lukićeva odbrana trebala bi iznijeti 29 materijalnih dokaza koje je prihvatio Sud BiH.

Danas je istaknuto kako je Sud, na prijedlog Lukićeve odbrane, odbio ulaganje biografije visokog predstavnika Christiana Schmidta kao dokaz.

Lukićeva odbrana pismenim putem u zahtjevanom roku izjasnila se na dodatne dokaze Tužilaštva BiH navodeći kako se protive njihovom ulaganju nazvavši ih "novim, a ne dodatnim dokazima".

"Tužilaštvo nema pravo da provodi novu istragu te iznosi nove dokaze", mišljenja je Lukićeva odbrana, piše Faktor.

#Aktuelno #MiloradDodik #SenaUzunović #suđenje