Članak

ŠEF KLUBA BOŠNJAKA

Džaferović odgovorio Murphyu: Razočaravajuće je što ste se usmjerili na bošnjačke delegate, a ne na suštinu problema

(Patria) - Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović reagirao je na stavove Ambasade SAD o neodržavanju nastavka sjednice Doma naroda PS BiH koja je optužila SDA da predvodi blokadu.

„Razočaravajuće je što se ambasador SAD u Bosni i Hercegovini u svom komentaru na ponašanje bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usmjerio na suštinu problema, a to je sadržaj Prijedloga zakona o Ustavnom sudu koji je predložio delegat SDS-a Želimir Nešković. Tim prijedlogom se, suprotno Ustavu BiH, propisuju pravila za rad Ustavnog suda i na taj način mu se oduzima autonomna pozicija garantirana Dejtonskim mirovnim sporazumom. Propisuje se etnička struktura, uvodi etničko glasanje i odstranjuju sudije koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Valjda je to glavni problem, a ne ponašanje bošnjačkih delegata.

Klub bošnjačkog naroda je donio jednoglasnu odluku da ne prisustvuje na sjednici Doma na čijem dnevnom redu je taj skandalozni prijedlog. Znamo za sve ustavne mehanizme zaštite, ali oni ne daju potpunu garanciju da prijedlog neće biti usvojen u Domu naroda.


Na kraju, Klub bošnjačkog naroda ne čini samo SDA, niti ima većinu u tom klubu", naveo je Džaferović.

#aktuelno #ambasador #KlubBošnjaka #Kritike #reakcija #SAD #ŠefikDžaferović