Članak

OŠTRA KRITIKA

Iako Klub Bošnjaka u Domu naroda PS BiH čine delegati iz četiri stranke, Ambasada SAD krivi SDA za blokadu

(Patria) - Ambasada SAD u BiH oglasila se nakon što jučer nije održan nastavak sjednice Doma naroda PS BiH, a u sali se nije pojavio nijedan delegat Kluba Bošnjaka. Pet delegata dolazi iz četiri političke stranke, ali iz Ambasade SAD tvrde da SDA predvodi blokadu.

"Razočaravajuće je što je bošnjački klub Doma naroda BiH, predvođen Strankom demokratske akcije (SDA), ponovo odlučio da blokira rad ovog zakonodavnog doma.

Ovakvo ponašanje je u suprotnosti sa tvrdnjama SDA da podržava jake i funkcionalne državne institucije BiH. To odražava destruktivno ponašanje drugih etnonacionalističkih stranaka koje su SDA i njeni partneri u bošnjačkom klubu osudili u prošlosti. Svi konstitutivni narodi u BiH imaju pravo da koriste zaštitu koja im je predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, kao što je veto od vitalnog nacionalnog interesa, ali to se jučer nije dogodilo. Umjesto toga, bošnjački klub jednostavno je odbio da se pojavi na poslu.

Bosna i Hercegovina ima jedinstvenu priliku za napredak ka evropskim integracijama, nešto što građani BiH žele i zaslužuju. To zahtijeva da se izabrani zvaničnici zemlje iz svih njenih konstitutivnih naroda pojave, rade svoj posao i rade na stvaranju bolje budućnosti za sve građane", navode iz Ambasade SAD.

Klub Bošnjaka u Domu naroda čine dva delegata iz SDA (Safet Softić i Šefik Džaferović), te po jedan delegat SBiH, DF-a i NIP-a Džemal Smajić, Dženan Đonlagić i Kemal Ademović koji je i član rukovodstva Doma.

Podsjećamo, 14. radna sjednica Doma naroda PS BiH prekinuta je 18. marta kada je na dnevni red uvršten prijedlog Želimira Neškovića o izmjenama Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim se mijenjaju strane sudije domaćim o čemu Klub Bošnjaka nije želio raspravljati.

Zakon je na dnevni red uvršten glasovima delegata Kluba Hrvata izuzev Zlatka Miletića. Iz HDZ-a su tvrdili da zakon neće podržati te da će se okončati dalja parlamentarna procedura tog prijedloga.

No, iz Kluba Bošnjaka ne žele učestvovati ni u raspravi o Ustavnom sudu BiH na takav način.

Klub Bošnjaka dolazio je na hitne sjednice, a najavili su prisustvo i na hitnoj sjednici 10. oktobra na kojoj će biti razmotreni određeni sporazumi i dokumenti oko Berlinskog procesa.

#AmbasadaSAD #KlubBošnjaka #BiH