Članak

RAZVOJ TURIZMA

Počela saobraćati aviolinija Istanbul-Tuzla: Turski ministar obećao pomoć za ugrožena područja

(Patria) - Turska niskobudžetna aviokompanija "AJet" otpočela je saobraćati na relaciji Istanbul - Tuzla. S prvim letom stigla je i delegacija ovog avioprevoznika na čelu s turskim resornim ministrom.

Generalni direktor AJeta Kerem Sarp u svom obraćanju najprije je izrazio saučešće zbog poplava i klizišta koja su pogodila BiH.

- Danas smo uzbuđeni i ponosni. Prošlo je više od šest mjeseci otkako smo krenuli s prvim letom kao AJet-ove linije iz Istanbula prema Tuzli. Otvorili smo osam međunarodnih destinacija u protekloj sedmici. Jedna od tih linija je linija Međunarodnog aerodroma Istanbul Sabiha Gokcen, koja nas danas ovdje okuplja. Ponosni smo što smo koracima koje smo poduzeli odigrali ulogu u jačanju veza između zemalja, jačanju prijateljstva među ljudima i razvoju trgovine. Saradnja sa Međunarodnim aerodromom Tuzla ne samo da će ojačati avio vezu dviju zemalja, već će otvoriti i vrata novih, ekonomskih, kulturnih i turističkih mogućnosti. Kao AJet otvorili smo drugu liniju u BiH. Organizujemo letove za Sarajevo 7 puta sedmično. Uspostavit ćemo novi most između Istanbula i BiH sa letovima prema Tuzli - rekao je generalni direktor AJet-a.

Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona istakao je da je ovo velika stvar za građane, te je uputio zahvalu svima onima koji su pomogli da ovu konekciju uspostave.

- Danas smo posebno sretni jer s ovim prvim letom kompanija AJet dolazi u Tuzlu i ovo je vjerujemo početak dugotrajnje saradnje s ovom kompanijom. Pokazalo se više nego opravdanim uspostavljanje ove linije Tuzla - Istanbul, jer je veliki broj putnika i više nego zainteresovano za putovanje i obrnuto. Posebna je čast da možemo ugostiti i razgovarati s resornim ministrom u Vladi Republike Turske - rekao je Halilagić.

Abdulkadir Uralolu, ministar za promet i infrastrukturu Republike Turske izrazio je zadovoljstvo što je baš danas na prvom letu najmlađe kompanije.

- Prenosim vam selame i pozdrave iz Turske. Posljednjim dešavanjima u poplavama koje su zadesile BiH izražavam saučešće. Mi ćemo i u lošim danima i u dobrim biti prijatelji BiH. Mi znamo da su naši prijatelji iz BiH kada su u februaru poslali svoje ekipe zbog zemljotresa u Turskoj i ovom prilikom vam se zahvaljujem. Mi smo sa svojim predstavništvima već na terenu i daćemo svu podršku ugroženim područjima. Ovom prilikom nakon godinu dana od početka ovih dešavanja u Palestini izražavam zahvalnost i želim da se što prije prekine taj rat. Vi najbolje razumijete kako je njima, jer od '92 do '95 i ovdje su se slične stvari dešavale", naveo je Uralolu, piše Hayat.ba.

#BiH #Tuzla #Istanbul #pomoć #Turska