Članak

KOMENTAR

Nakon sramotne odluke oko Dana žalosti, vratiti Dodiku donirani novac i u najtežim momentima pokazati da je BiH država!

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Ni u trenucima tragedije kakvu je zadesila Bosnu i Hercegovinu uslijed poplava Milorad Dodik ne odustaje od nastojanja da dokaže da država Bosna i Hercegovina ne postoji, ili, pak da pokaže da je nemoguća zemlja, kakvom je predstavlja.

Tako Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici nije proglasilo Dan žalosti zbog poplava i klizišta u našoj zemlji. Ministri iz Republike srpske nisu se izjasnili pozitivno, pa čak ni Nenad Nešić koji je obećao da će podržati ovakvu inicijativu.

Neljudi u ljudskom obliku politiziraju tragediju. Ako nekom nije jasno zašto odgovor leži u činjenici da je Vlada Republike srpske još jutros usvojila zaključak da je utorak, 8. oktobar Dan žalosti, a isto se očekuje da će tokom dana učiniti i Vlada FBiH.

Dakle, živimo koncept sastavljene zemlje u kojoj potpunu autonomiju predstavljaju entiteti, koja sve više poprima državničke karakteristike.

Ne slučajno se i u najvećoj tragediji pozicionira Dodik za nastavak provođenja davno projektovanih političkih ciljeva – konfederacija Bosne i Hercegovine po modelu Wance-Owenovog plana (BiH podijeljena na tri etničke republike).
Ono što u ovom trenutku brine jeste nikakav odgovor s druge probosanske političke scene, koja je, podsjećamo, najavljivala novog evropskog Dodika.

Koliko je evropski kazuje i to da njegovi ministri nisu podržali Dan žalosti u državi BiH. Prevedeno, možemo žaliti, ali po odlukama Vlade Rs i Vlade FBiH.
Ono što u ovom trenutku bola jedino je moguće uraditi, a pokazati državotvornost jeste da se predsjedniku Republike srpske Miloradu Dodiku vrate uplaćena finansijska sredstva za pomoć lokalnim zajednicama u Federaciji BiH koje su pogođene poplavama.

Podsjećamo, Dodik je uplatio iz Budžeta predsjednika Republike srpske po 50.000 KM lokalnim zajednicama Kiseljak, Fojnica, Jablanica, Konjic i Kreševo.

Koji će prvi načelnik pokazati ponos i u najtežim trenucima uraditi ispravan potez! A, to bi bio povrat sredstava na Dodikov račun!

Je li nam ponos na prodaju? Ljudske živote ne može ništa vratiti, posebno ne tričavih 50.000 od onoga koji ne želi dići ruku za dostojanstveno odavanje počasti stradalima.

Ne tako davno Dodik je Bošnjacima nudio dvije milijarde obeštećenja!?
"Ja sam spreman da vam dam 2 milijarde obeštećenja, da za 10 godina isplatite svoje neke stvari. Da Potočare eksteritorijalno damo vama Bošnjacima... Da se jednostavno raziđemo jer nema načina da se živi dalje. A rata neće biti. Mi nećemo rata, ali ćemo otići jednog dana", govorio je Dodik.

Evo rata nema, ali nema ni Dana žalosti, zato državi BiH ne trebaju novci Dodika, ukoliko tim činom dokazuje da država BiH ne postoji.

#aktuelno #AminaČorboZećoNi #BosnaIHercegovina #DanŽalosti #EvropskiDodik #LjudskeŽivote #MiloradDodik #NenadNešić #RepublikaSrpske #WanceOwenovog