Članak

EKIPE NA TERENU

U Buturović Polju pronađena još jedna žrtva poplava

(Patria) - U Buturović Polju kod Konjica pronađeno je tijelo osobe koja se vodila kao nestala u katastrofalnim poplavama koje su pogodile to mjesto u noći sa 3. na 4. oktobar.

Četvrtog dana nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile dijelove Bosne i Hercegovine spasioci i dalje tragaju za, prema za sada službenim informacijama, osam osoba koje se vode kao nestale u Jablanici i Konjicu.

Zbog prirodne katastrofe koja je pogodila dijelove BiH pomoć stiže sa svih strana, a nakon što je Ministarstvo sigurnosti BiH putem Mehanizma Civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć u saniranju poplava u BiH.

Spasioci i druge nadležne institucije kao i Oružane snage su i dalje na terenu, posebno u Donjoj Jablanici gdje je i prijavljeno najviše žrtava. Vodena bujica i kamena lavina iz kamenoloma sravnile su kuće u Donjoj Jablanici.

Svi preživjeli stanovnici su evakuisani, a na terenu je teška mehanizacija koja uklanja kamenje i drugi otpad.

Na području Jablanice proglašena je trodnevna žalost od subote do utorka, dok Vijeće ministara BiH još uvijek nije donijelo odluku o proglašenju Dana žalosti u BiH zbog svih žrtava poplava koje su zahvatile Hercegovinu i Srednjobosanski kanton.


#ButurovicPolje #poplave #žrtva #BiH