Članak

KANDIDAT SBIH ZA OV

Tinjak: Učinimo Ilidžu boljim mjestom za život, rad i odgoj naše djece

Nedžad Tinjak kandidat je Stranke za BiH za Općinsko vijeće Ilidža. Rođen je i odrastao na Ilidži, gdje je, kako kaže, naučio sve vrijednosti zajedništva, podrške i predanosti.

(Patria) - Nedžad Tinjak kandidat je Stranke za BiH za Općinsko vijeće Ilidža. Rođen je i odrastao na Ilidži, gdje je, kako kaže, naučio sve vrijednosti zajedništva, podrške i predanosti.

Po zanimanju je kontrolor letenja, zaposlen u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, na poziciji načelnika operativne jedinice Sarajevo.

- Živimo u vremenima gdje mnogi izjednačavaju Armiju RBiH i njene pripadnike sa drugima koji su ratovali u BiH, stoga s ponosom želim istaći da sam pripadnik ARBiH, dorovoljac i organizator otpora.

U mandatu 2016-2020. dobio sam povjerenje građana i bio izabrani vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža. Kao vijećnik imao sam priliku predlagati inicijative koje su poboljšale kvalitet života naših sugrađana. Svojim radom sam naučio koliko je važno slušati potrebe zajednice i raditi na konkretnim rješenjima.

Na Lokalnim izborima 6. oktobra, više nego ikad, potrebna nam je promjena i odlučnost da zajedno unaprijedimo Ilidžu, Život na Ilidži je poseban, stoga je 6. oktobar prilika da Ilidžu učinimo boljim mjestom za život, rad i odgoj naše djece. Vjerujem da je to cilj koji nas sve povezuje.

Nažalost, ovi Lokalni izbori nisu samo pitanje infrastrukture, javne usluge, nego i izbor između koncepta devastacije i urušavanja, države, njenih institucija i koncepta jačanja institucija države BiH.

Nažalost građanke i građani, a naročito Bošnjaci se u svojoj državi suočavaju s diskriminacijom u raznim aspektima života, uključujući zapošljavanje, obrazovanje i pristup javnim uslugama.

Stoga je važno ujediniti se oko ključnih vrednosti i ciljeva koji će doprinijeti stabilnosti i prosperitetu države i općine Ilidža.

Vjerujem u sposobnost građana da donesu pravi izbor i podrže kandidate Stranke za Bosnu i Hercegovinu za Općinsko vijeće Ilidža, kao i Samira Lokvančića - kandidata za načelnika, jer će oni biti oni koji će donositi odluke koje su u skladu s njihovim potrebama i vrijednostima - govori Tinjak.

Prema njegovim riječima, kandidati Stranke za Bosnu i Hercegovinu izgradili su svoje živote na istim vrijednostima, marljivom radu, ljubavi prema domovini BiH, njegujući svoje vrijednosti, vjere i svog naroda, poštujući drugog i drugačijeg.

- U proteklih mjesec dana bili smo u naseljima svih 16 mjesnih zajednica (MZ) na području Ilidže. Razgovarali smo sa građanima. Vidjeli šta su njihovi problemi. Zabrinutost građana za sigurnosnu situaciju nikada nije bila veća. Ovih dana problem gradskog saobraćaja na području naše općine kulminira.

U razgovoru s građanima uvjerili smo se da i u 21. vijeku postoje naselja koja nemaju pitku gradsku vodu. U najvećem broju MZ ne postoji kanalizacijska mreža. Danas na području naše općine nedostaje oko 126.650,00 metara kanalizacijske mreže.

Ilidža ima oko 5 hiljada septičkih jama, a oni nam putem plakata u izbornoj kampanji govore da "Mi radimo". Stoga im poručujemo - što ste radili, radili ste - 6 oktobra mi dolazimo!

Mi smo u svom programu zacrtali cilj u mandatnom periodu 2024-2028:

1. Nijedna kuća bez gradske vode

Osnovna životna potreba je voda. Za nevjericu je da u 21. vijeku i dalje postoje naselja u općini Ilidža koja nemaju pitku vodu. Loše stanje vodovodne mreže, ali i nesposobnosti nadležnih, manifestuje se kroz redukcije vode u naseljima naše općine. Postoje lokalni vodovodi koje niko ne održava.

Koliko je važno pitanje vodovodne i kanalizacijske mreže na području općine Ilidža govore podaci dobijeni u mandatu 2016-2020. godina. U vodovodnoj mreži na području općine je oko 67 kilometara azbestno-cementnih cijevi.

Imamo nedostajuće kanalizacione mreže na području naše općine oko 126.650,00 metara.

2. Nemamo komoditet da budemo prosječni

U svom životu radio sam s odraslim osobama ali najviše sam volio raditi s mladima. Poučavanjem mladih upoznavao sam njihove vrline, marljiv rad, volju za sticanje novih znanja.

Trenutni sistem, nažalost, favorizira prosječnost i ne pruža dovoljno poticaja za talentovane mlade ljude, njihove roditelje, trenere, nastavnike i profesore. Mladim ljudima moramo pružiti priliku da budu najbolji.

Da bismo bili najbolji, Općina Ilidža treba aktivno podržavati nadarene pojedince koji su postigli izvrsnost u nauci, kulturi i sportu. Osigurat ćemo značajniji iznos novca i biti podrška za talentovane mlade ljude, njihove roditelje, trenere, nastavnike i profesore.

Obezbjedit ćemo značajnija sredstva u budžetu Općine da se dodatno plati dopunski i neposredan odgojno-obrazovni rad trenera, nastavnika i profesora sa nadarenim, talentovanim učenicima i sportistima.

Naša vizija je da Općina postane partner mladima koji posjeduju posebne talente, kroz stipendiranje, mentorstvo, te pružanje potrebne infrastrukture i resursa za njihov razvoj.

Uključivanjem Općine u ovakve aktivnosti, stvaramo uslove za rast talenata koji će postati naši najbolji ambasadori u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, promovirajući našu lokalnu zajednicu kao centar izvrsnosti i inovativnosti.

Otvorit ćemo vrata Općine, pomoći mladim ljudima koji se opredijele za nove poslovne ideje, da ih ohrabrimo i potaknemo da budu održivi i efikasni.

3. Kreirat ćemo budžet u interesu šire lokalne zajednice

Za ne povjerovati je da Općina Ilidža iz svog budžeta izdvaja znatno više sredstava za finansiranje udruženja građana, nego za izgradnju i projektovanje sekundarne vodovodne mreže u MZ.

Svake godine Općina izdvoji oko milion maraka za finansiranje nekoliko desetaka udruženja građana sa područja naše općine. Evidentno je da se taj novac uglavnom troši netransparentno, bez jasnog cilja, plana i kontrole.

U izvještaju za 2023., Općina je iz budžeta dala za finansiranje udruženja građana oko milion maraka, dok je za izgradnju i projektovanje sekundarne vodovodne mreže u MZ uz učešće građana planirala nešto malo više od 700 hiljada maraka.

Trend porasta sredstava za udruženja građana se nažalost nastavio i u izbornoj 2024. Tako je Općina Ilidža u 2024. planirala izdvojiti više sredstava za udruženja građana, nego za projektovanje sekundarne vodovodne mreže uz učešće građana.

Kada dobijemo povjerenje građana, posebnu pažnju ćemo posvetiti kreiranju budžeta u interesu šire lokalne zajednice, a ne samo u interesu njihovih "dobrih" ljudi...!

4. Atraktivne parcele prodaju investitorima, a za mlade i boračku populaciju parcela u naselju Sokolović Kolonija

Poznato nam je da mladi koji žive u Bosni i Hercegovini teško mogu kupiti stan. Niska mjesečna primanja ukoliko rade, ugovori na određeno i visoke kamatne stope su nešto protiv čega se naša mladost ne može boriti.

Ankete pokazuju da blizu 85 posto mladih bračnih parova u BiH živi kod roditelja, jer nemaju dovoljno sredstava da sebi priušte najam, a kamo li kupovinu stana. Krov nad glavom je jedan od osnovnih uvjeta za samostalan život mladih parova, ali je ujedno nerijetko samo san.

Projekti vlasti nisu zadovoljili masovnu potrebu za rješavanjem stambenog pitanja, te nisu doživjeli veliki razvoj, niti dali očekivane rezultate.

Vladajući nas ovih dana obavještavaju da će uskoro graditi stambenu zgradu, desetak stanova za mlade i boračke kategorije u naselju Sokolović Kolonija, na Ilidži.

Zašto atraktivne lokacije prodaju investitorima, a mladima se nude stanovi u naselju Sokolović Kolonija? Zašto atraktivne lokacije nisu dostupne za izgradnju stanova za mlade i boračke kategorije, a dostupne su tajkunima?

Naselje Sokolović Kolonija je lijepo, prepoznatljivo kao naselje individualne gradnje i nije predviđeno za gradnju kolektivnog stanovanja.

Zašto načelnik i vladajući nisu ponudili zajedničko ulaganje svih nivoa vlasti u naselje "Nova Ilidža", za mlade i boračke kategorije? Čuvaju li vladajući naselje "Nova Ilidža" za svoje "dobre" ljude?

Kako mi nismo njihovi "dobri" ljudi, predložit ćemo svim nivoima vlasti zajednički projekat "Nova Ilidža - Prihvatljivo stanovanje" kojim ćemo direktno pomoči u obezbjeđivanju prihvatljivog načina stanovanja građanima koji u tome trebaju pomoć.

Model "Prihvatljivo stanovanje" može biti održiv za rješavanje problematike mnogih specifičnih grupa korisnika mladih, boračke populacije, kadrova od posebnog značaja za razvoj lokalnih zajednica i institucija svih nivoa vlasti i dr.

Naknada za stanovanje bi bila "najamnina za prihvatljivo stanovanje" i ne bi bilo sredstvo za sticanje dobiti profita od strane vlasnika stanova.

Građanke i građani općine Ilidža 6. oktobra odlučujuju koju ćemo budućnost odabrati. Da znate - glas za Trojku je glas za Ivanu Marić, Dušku Jurišić. Glas za Trojku je glas za Milorada Dodika i Christiana Schmidta, to je glas za sve one koji su uskratili implementaciju volje građana i koji su Bošnjake diskriminirali u proteklom periodu.

Kandidati Stranke za Bosnu i Hercegovinu su mladi ljudi, obrazovani, demobilisani borci, organizatori otpora, veterani, dokazane patriote. Ovih dana me pitaju koliko predviđam da će Stranka za BiH osvojiti mandata, ja im kažem - mi smo pobjednici Lokalnih izbora 2024.

Stoga, pozivam građane Ilidže da podrže kandidate Stranke za Bosnu i Hercegovinu za Općinsko vijeće Ilidža. Oni će biti ti koji će donositi odluke koje su u skladu s njihovim potrebama i vrijednostima, a ne u interesu kartela i njihovih "dobrih ljudi", poručio je Tinjak.

#Ilidža #Izbori2024 #LokalniIzbori #NedžadTinjak #OpćinaIlidža #StrankaZaBosnuIHercegovinu