Članak

KONTAMINACIJA IZBORNOG PROCESA

Zenička policija na uviđaju zbog povrede pečata na prostoriji u kojoj su skladišteni listići za izbore

U ranim popodnevnim satima počeo je policijski uviđaj u zgradi Gradske uprave Zenica, zbog navodne povrede pečata na prostoriji u kojoj je od jučer skladišten osjetljivi izborni materijal za Lokalne izbore u Zenici.

Foto: Zenicablog

(Patria) - U ranim popodnevnim satima počeo je policijski uviđaj u zgradi Gradske uprave Zenica, zbog navodne povrede pečata na prostoriji u kojoj je od jučer skladišten osjetljivi izborni materijal za Lokalne izbore u Zenici, piše Zenicablog.

Ovaj portal piše da je pečat s vanjske strane sale neoštećen, ali je oštećen onaj na vratima koja vode iz unutrašnjosti zgrade Gradske uprave prema materijalu.

Prema preliminarnim podacima, policija je pozvana da danas postavi pečat na vrata na koja je pečat postavila jučer. Policajci su to odbili, te su pozvani pojačanje i istražitelji, da se utvrdi ko je neovlašteno ulazio.

Prema navodima iz Gradske uprave, tamo je "ubacivan" i drugi, neosjetljivi materijal za izbore, te je tokom prethodnih sati više osoba ulazilo i izlazilo iz prostorije u kojoj se nalazi materijal.

Nije poznato za sada ko je, mimo policije, skinuo pečat i ulazio u prostoriju, kao i da li je šta iz nje izneseno.

Nakon 15 sati na lice mjesta stigla je ekipa MUP-a ZDK, te se treba utvrditi da li je i u kojoj mjeri "kontaminiran" izborni proces, odnosno da li šta nedostaje i ako nedostaje - gdje bi mogao "završiti" otuđeni materijal.

Podsjećamo, u više navrata opozicione stranke u Zenici upozoravale su Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH da je značajan broj članova Gradske izborne komisije (GIK), ali i biračkih odbora na terenu, zaposleno u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama, ili je porodično i rodbinski vezano s takvim i osobama politički aktivnim u vladajućoj stranci BHI KF u Zenici.

Ovaj najnoviji incident sigurno će, kako god završila istraga, narušiti povjerenje prema samom GiK-u i drugim uključenim u izborni proces, piše Zenicablog.

#IzborniMaterijal #LokalniIzbori #BiH #Zenica