Članak

NASTUPNA POSJETA

Nikšić primio Soreca: Set fiskalnih zakona uskoro na sjednici Vlade FBiH

(Patria) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić primio je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu u nastupnu posjetu šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH Luigija Sorecu.

Uz izraze dobrodošlice, federalni premijer je zaželio uspješan mandat novoimenovanom
ambasadoru EU, te ga upoznao sa prioritetima i reformskim procesima Vlade Federacije BiH, koji podrazumijevaju ispunjenje obaveza na evropskom putu BiH, investicije i jačanje ekonomije, te borbu protiv korupcije. Premijer Nikšić kazao je da u Vladi Federacije BiH postoji dobar zamah i atmosfera u radu, kao i da se odluke donose jednoglasno.

Naglasio je i naročit značaj uspostavljanja posebnih odjela Federalnog suda i Tužilaštva koji se odnose na provođenje Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala. Rekao je i da je Vlada poduzela sve pripremne aktivnosti kako bi u decembru ovi odjeli mogli početi s radom, a da je trenutno na pravosudnim organima provođenje procesa izbora kadrova.

Upoznao je ambasadora Sorecu i sa prioritetom donošenja seta fiskalnih zakona, koji
uključuje rasterećenje privrede, povećanje cijene rada i suzbijanje sive ekonomije, a koji bi se uskoro trebao naći na dnevnom redu sjednice Vlade Federacije BiH i nakon čega slijedi upućivanje u parlamentarnu proceduru.

Ambasador Soreca istakao je da je već upoznat sa prilikama u BiH, s obzirom da je radio pri Evropskoj komisiji i u vrijeme uvođenja bezviznog režima za našu zemlju, te bio angažiran na koordinaciji provedbe tih procesa. Kazao je da očekuje od svih nivoa vlasti u našoj zemlji da završe svoj dio zadaće kako bi se napravili iskoraci za građane Bosne i Hercegovine, a jedan od njih je i Plan rasta za Zapadni Balkan, čime se ostvaruju značajni benefiti za našu zemlju.

Uz podsjećanje da je BiH napravila značajan napredak na putu ka EU, te da je ključno bilo donošenje odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora o ulasku u Uniju, premijer Nikšić je izrazio uvjerenje da će se nastavkom predanog rada, te kompromisnim rješenjima okončati i preostale obaveze na donošenju Plana rasta.

Ambasador Soreca poručio je da Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika daje punu podršku našoj zemlji na putu reformi i približavanja evropskoj zajednici, a premijer Nikšić istakao je uvjerenost u nastavak uspješne saradnje, kao i da će u narednom periodu biti dobrih vijesti za naše građane u procesu ispunjavanja uslova i obaveza na putu BiH u EU.

#BiH #NerminNikšić #LuigiSoreca #EU #fiskalnizakoni #reforme