Članak

LIBAN

Hezbollah zvanično potvrdio smrt vođe Hassana Nasrallaha

(Patria) - Libanski Hezbollah zvanično je potvrdio smrt vođe Hassana Nasrallaha.

Iz Hezbollaha je navedeno da je Nasrallah ubijen u zračnom napadu izraelske vojske izvedenom u petak u južnoj regiji glavnog grada Bejruta.

Potvrdili su da je su s Nasrallahom ubijeni i neki drugi visoki funkcioneri Hezbollaha.

Hassan Nasrallah je bio politički vođa koji je služio kao 3. generalni sekretar Hezbollaha, a naslijedio je Abbasa al-Musasa kojeg su ubile izraelske snage u februaru 1992. godine.

Rođen je kao deveto od desetero djece u šiitskoj porodici u Bourj Hammoudu, okrug Matn, istočno predgrađe Bejruta, 31. augusta 1960. godine gdje je njegov otac, stanovnik grada Sur na jugu zemlje, došao da nađe posao.

Nasrallah, koji je imao 15 godina kada je počeo građanski rat u Libanu 1975. godine, vratio se sa svojom porodicom u svoj rodni al-Bazuriye u Suru, i tamo se pridružio šiitskom pokretu Amal.

Nasrallah, koji je vjeronauku pohađao u školama zvanim "havza" u šiitskim centrima Iraka i Irana, kasnije se vratio u Liban i studirao u školi koju je osnovao Abbas Mousavi, vođa pokreta.

Pridružio se organizaciji Hezbollah nakon što je Izrael napao Liban 1982. Izabran je za generalnog sekretara Hezbollaha 12. februara 1992. godine, nakon što je Abbasa Mousavija ubio Izrael 1992. godine.

#aktuelno #Hezbollah #Nasrallah #Bejruta #Liban #Sur #Iraka #Irana #Mousavi #Hezbollaha #Libanu