Članak

LIBAN

Porodice bježe od izraelskih napada iz južnih predgrađa Bejruta

(Patria) - Stotine porodica nagurale su se u vozila i pobjegle iz južnih predgrađa Bejruta sinoć nakon ponoći nakon što je Izrael napao to područje i upozorio neke okruge da se evakuišu, javio je AFP.

Novi udari pogodili su južna predgrađa Bejruta rano u subotu nakon ogromnih napada nekoliko sati prije toga, kako je izraelska vojska rekla da su gađali Hezbollahov „centralni štab“ u toj oblasti.

Uska grla nastala su usred noći na inače pustim ulicama glavnog grada, od kojih su mnoge u mraku zbog nestanka struje. Na Trgu mučenika u centru Bejruta ili duž šetališta uz more, neutješni muškarci, žene i mala djeca šetali su ili sjedili na zemlji.

„Bili smo kod kuće kada je bio poziv za evakuaciju. Uzeli smo naše lične dokumente, neke stvari i otišli“, rekao je sirijski izbjeglica Radwan Msallam, koji živi u južnom predgrađu Bejruta. Otac šestoro djece uzrasta od tri do sedamnaest godina rekao je da „nemaju kuda“, dodajući da se ne mogu vratiti u njegovu ratom razorenu domovinu.

Izraelska vojska kasno u petak upozorila je stanovnike nekoliko područja južnih predgrađa da ih napuste, nakon što je izvela val napada na gusto naseljenu četvrt, a libansko ministarstvo zdravlja izjavilo da je tamo ubijeno najmanje šest i ranjeno preko devedeset ljudi.

Vojska je tada rekla da će „za kratko vrijeme“ napasti u tri zgrade u južnom Bejrutu gdje je, kako se navodi, Hezbollah pohranio oružje, tvrdnju koju je Hezbollah odbacio kao „lažnu“.

Spasioci su radili cijelu noć u potrazi za preživjelima u napadima u petak, najvećem koji je pogodio južna predgrađa Bejruta otkako su Hezbollah i Izrael vodili rat 2006. godine.

Hezbollahova televizija Al-Manar saopštila je da je sedam zgrada uništeno u napadima.

#aktuelno #Bejrut #Izrael #Hezbollah #Napad #Evakuacija #NestanakStruje #Spasioci #Rat #NapadNaBejrut #AlManar