Članak

SAD

Zelenskiy predstavio Trumpu 'plan pobjede' na sastanku u New Yorku

(Patria) - Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy predstavio je svoj ratni „plan pobjede“ Donaldu Trumpu tokom sastanka iza zatvorenih vrata u petak, nakon što je republikanski predsjednički kandidat rekao da će raditi s Ukrajinom i Rusijom na okončanju njihovog sukoba, javio je Reuters.

Sastanak je održan u Trump Toweru na Manhattanu i bio je njihov prvi lični susret od 2019. godine. Zelenskiy je rekao da razgovara i s Trumpom i sa njegovom demokratskom suparnicom na izborima 5. novembra, potpredsjednicom Kamalom Harris, jer su Ukrajini potrebne jake Sjedinjene Američke Države za podršku u nastavku rata sa Rusijom.

Trump je pohvalio Zelenskog, ali je rekao da ima i solidne odnose sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

„Imamo veoma dobar odnos (sa Zelenskim), a ja također imam veoma
dobar odnos, kao što znate, sa predsjednikom Putinom“, rekao je Tramp novinarima.

„I mislim da ako pobijedimo, mislim da ćemo to vrlo brzo riješiti“, dodao je.
Zelenskiy je iskoristio svoju posjetu Sjedinjenim Državama da promoviše svoj „plan pobjede“, koji je američki dužnosnik opisao kao prepakovani zahtjev za više oružja i ukidanje ograničenja na upotrebu raketa dugog dometa. Plan pretpostavlja konačan poraz Rusije u ratu, rekao je zvaničnik.

Neki zvaničnici smatraju da je cilj nerealan. Na pitanje novinara u četvrtak da li Ukrajina treba da preda dio ukrajinske zemlje koju je Rusija zauzela da okonča rat, Trump je odgovorio: „Vidjećemo šta će se dogoditi.“

U jednom trenutku tokom konferencije za novinare prije sastanka u petak, kada je Zelenskiy sugerisao da ima bolji odnos s Trumpom od Putina, Trump je odgovorio: „Da, ali znate da je za tango potrebno dvoje.“

Ipak, Trump je u petak rekao da mu je drago što se sastao sa Zelenskim, što je bila primjetna promjena u tonu u odnosu na neke od njegovih prethodnih komentara o kampanji. Nakon sastanka, Zelenskiy je svoje razgovore s Trumpom nazvao „veoma produktivnim“.

Trump je u ponedjeljak rekao da Zelenskiy želi da Harris pobijedi na izborima. Također je Zelenskog nazvao „najvećim prodavcem svih vremena“ jer je njegova zemlja primila milijarde dolara vojne pomoći od Sjedinjenih Država i Evrope.

„Čast je imati predsjednika s nama, a on je prošao kroz mnogo toga“, rekao je Trump u petak.

„Prošao je kroz ogromnu količinu, kao vjerovatno niko drugi, skoro niko drugi u historiji, ako se stvarno spustiš na to, pa ćemo razgovarati i vidjeti do čega možemo doći.“

Trump je u petak rekao da će, ako pobijedi na izborima 5. novembra, odmah početi raditi na rješenju ukrajinskog sukoba, iako će formalno preuzeti dužnost tek krajem januara 2025. godine.

#aktuelno #Zelenskiy #Trump #Rusija #Sjedinjene #Američke #Države #Putin #Harris #Manhattanu #Pobjeda