Članak

REAKCIJE

Blinken: Izrael i Hezbollah moraju i 'prestati pucati'

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken ponovo je u petak apelovao na prekid vatre u Libanu, rekavši da je diplomatski put ostao otvoren, iako je Izrael ignorisao pozive da prekine napade na Hezbollah, javio je Reuters.

„Izbori koje obje strane donesu u narednim danima odrediće kojim putem ide ovaj region, sa dubokim posljedicama za njegove ljude, sada, a možda i u godinama koje dolaze“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare završavajući sedmicu razgovora u Ujedinjenih nacija.

„Možda se čini da je put do diplomatije teško vidjeti u ovom trenutku, ali on je tu, i po našoj procjeni, neophodan“, rekao je Blinken, obećavajući da će SAD „nastaviti intenzivno raditi sa svim stranama“ kako bi podstakle prekid vatre. „Najvažnija stvar koju treba uraditi diplomatskim putem je prvo pokušati zaustaviti pucanje u oba smjera“, rekao je.

Ako primirje dođe, sve strane mogu raditi na „postizanju šireg diplomatskog sporazuma“, rekao.

On je, međutim, upozorio na interese SAD.

„Svakome koji ovo koristi za ciljanje američkog osoblja, američkih interesa u regiji Sjedinjene Države će poduzeti sve mjere da brane naš narod“.

Izrael, koji se oslanja na američko oružje, odbacio je poziv i obećao da će slomiti Hezbollah, udarivši u petak na gusto naseljeni južni Bejrut i upozorivši stanovnike da se evakuišu. Blinken je rekao da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali je dodao da je diplomatija bolje rješenje.

„Pitanje nije, ima li Izrael pravo da se nosi sa egzistencijalnim prijetnjama svojoj sigurnosti i neprijateljima preko svojih granica s javnom namjerom da uništi Izrael? Naravno da ima. Ali pitanje je koji je najbolji način da se postignu njegovi ciljevi“, rekao je Blinken.

#aktuelno #AntonyBlinken #Liban #Hezbollah #Izrael #SAD #Diplomatija #Primirje #Bejrut #Samoodbrana #Napadi