Članak

REAKCIJA

Stranka za BiH: Neprimjereno Schmidtovo uplitanje u slučaj Kovačević, HDZ potvrđuje ispravnost presude

(Patria) - Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra da nije primjereno da se visoki predstavnik u BiH upliće u sudski slučaj Slaven Kovačević, posebno ako je visoki predstavnik to sam zahtijevao. S druge strane ministar pravde BiH Davor Bunoza iz HDZ-a zatražio je od Centralne izborne komisije da Uredu zastupnika Bosne i Hercegovine u Evropskom sudu za ljudska prava dostavi sva izjašnjenja o nacionalnom identitetu Slavena Kovačevića, a u sklopu predmeta “Kovačević” o kojem trenutno odlučuje Veliko vijeće Suda.

"Očekivana je zainteresiranost HDZ-ovog ministra za ovaj slučaj, jer vizija Bosne i Hercegovine po recepturi HDZ-a je potpuno suprotna evropskim vrijednostima i demokratskim državama. Slučaj Kovačević, za razliku od želje HDZ-a, ukazuje na diskriminaciju određene grupe ljudi u BiH kojima Kovačević pripada, da budu birani na sve
pozicije u BiH, što je Evropski sud za ljudska prava i konstatovao.

Međutim ovdje nailazimo na paradoks, gdje HDZ pokušava koristiti formu i proceduru
tvrdeći da Kovačević ne pripada ostalima, dok u isto vrijeme ne poriče da su ostali
diskriminirani. To i jeste suštinska kontradiktornost HDZ-ove etnonacionalne politike koja sebe želi predstaviti zaštitnikom evropskih vrijednosti, dok te iste vrijednosti napada i negira.

Svojim nastupom prema Evropskom sudu za ljudska prava HDZ ustvari potvrđuje ispravnost presude Kovačević u kojoj se kaže da je ostalim oduzeto pravo da budu birani, dok Kovačeviću stavljaju na teret da ne pripada ostalima. U svakom slučaju to ne umanjuje dosadašnji učinak presude u predmetu Kovačević", navode iz Stranke za BiH.

#aktuelno #ChristianSchmidt #presudaKovačević #reakcija #SlavenKovačević