Članak

TUŽILAŠTVO BiH

Reakcija Suljagića na obustavu istrage: Prijava je mogla biti i odbačena bez javnog ponižavanja i pozivanja na saslušanje

(Patria) - Tužilaštvo BiH, odnosno postupajuća tužiteljica Biljana Golijanin, donijelo je naredbu o obustavljanju istrage protiv Bakira Izetbegovića, Reufa Bajrovića i Emira Suljagića, a koji su ranije prijavljeni za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Njih je prijavio Slaven Raguž 1. avgusta 2022. godine. Bajrović, Izetbegović i Suljagić bili su pozvani u Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) da daju izjave na okolnosti iz prijave.

Na odluku koju je donijelo Tužilaštvo BiH reagirao je Suljagić. On je aktuelni direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

"A što se ovoga tiče, sada je pitanje ko će i kako namiriti to što sam javno oblaćen i potvoren zbog potpuno frivolne odluke tužiteljstva da otvori istragu? Prijava je podjednako mogla biti i odbačena bez javnog ponižavanja i pozivanja na saslušanje", naveo je Suljagić.

Na kraju obavijesti o obustavi istrage tužiteljica Golijanin navodi kako Tužilaštvo može opet otvoriti istragu ako dobije nove činjenice i okolnosti koje ukazuju da postoje osnovi sumnje da su počinili krivično djelo.

#aktuelno #obustavaistrage #EmirSuljagić #SIPA #Tužilaštvo #reakcija