Članak

ZLOČINCI SE KRIJU

Brammertz: Regionalna tužilaštva spremna preuzeti slučajeve ratnih zločina, udruženja žrtava opravdano nezadovoljna

Foto: N1

(Patria) - Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu stigao je danas u posjetu Bosni i Hercegovini gdje se u glavnom gradu susreo sa predstavnicima pravosudnih institucija. Ovaj sastanak je inače organizovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH).

Više od 40 posto predmeta ratnih zločina odnosi se na one u kojima su optužene ili osuđene osobe nedostupne bh. pravosuđu, kaže predsjednik VSTV-a BiH, Halil Lagumdžija. To je vidljivo i u situacijama kada su za njima raspisane međunarodne potjernice, jer većina njih bijeg od pravde traže u susjednim državama poput Hrvatske i Srbije.

U zadnje tri godine napravljen je, kaže Lagumdžija, pomak, ali to nije dovoljno, na šta ukazuju i predstavnici udruženja žrtava rata.

Na ovo se nadovezao i glavni haški tužilac, Serge Brammertz, koji je rekao da predstavnici udruženja žrtava rata s pravom imaju pravo da upućuju kritike i budu nezadovoljni. S tim u vezi, konstatuje da je uvijek moglo biti urađeno više.

Međunarodni mehanizam je okončao svoj rad na predmetima, a sad se bave pružanjem podrške procesuiranju ovih predmeta kroz regionalnu saradnju, ustupanjem predmeta ratnih zločina državama u kojima se kriju osobe koje su optužene ili osuđene za ove zločine.

“Jedini način da se zadovolji pravda jeste da se ustupi krivično gonjenje državama u kojima se bjegunci nalaze. Nedavno sam imao priliku da budem u Beogradu, Zagrebu, Podgorici i dobio sam uvjeravanja tamošnjih tužilaštava da će preuzeti ove slučajeve, ako im predmeti budu ustupljeni. U drugom dijelu sastanka razgovarali smo sa predstavnicima udruženja žrtava rata. Imaju pravo da upućuju kritike i budu nezadovoljni. Regionalna saradnja mora biti unaprijeđena, u suprotnom nećemo ostvariti napredak”, naveo je Brammertz.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida koji je također danas bio prisutan poručio je da je sastanak bio jako težak i mučan.

“Imajući u vidu da su bili predstavnici žrtava bošnjačke, hrvatske i srpske nacionalnosti, da su iznijeli poprilično mnogo primjedbi na rad pravosuđa u BiH. Glavna tema je bila naravno ustupanje predmeta tužilaštvima u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Mi smo iz tog takozvanog bošnjačkog dijela udruženja dali saglasnost imajući u vidu da, očito, i nakon više desetaka godina te osobe nisu dostupne pravosuđu BiH da se nastave postupci u tim zemljama, naravno, uz ogradu da se porazgovara sa svjedocima u konkretnim predmetima, a koji će sami dati saglasnost. Obrazloženo nam je da postoje dvije mogućnosti svjedočenja. Jedna se odnosi na direktni odlazak svjedoka, a druga na svjedočenje putem videolinka”, zaključio je Tahirović.

Ovaj današnji sastanak je organizovan u okviru projekta “Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH” koji implementira VSTV uz finansijsku podršku Evropske unije.

#Aktuelno #ratnizločini #SergeBrammertz #VSTV