Članak

ISTRAGA SEDMICE

Perić o pravosuđu: Sud kontrolišu političari i međunarodni faktor!

(Patria) - Pravosuđe BiH već neko vrijeme prolazi reformu. Ili se barem to tako čini i percipira u javnosti. U tom procesu reforme sve je više slučajeva koji se u bh. javnosti smatraju ispolitiziranim. O stanju u bh. pravosuđu je govorio bivši sudija Suda BiH, Branko Perić u emisiji Istraga na Hayat TV.

-Napisao sam knjige o hronologiji pravosuđa BiH. Kupleraj koji gori je jedna od knjiga. Moje kolege pričaju o reformama a pravosuđe gori. Ovo traje desetak godina. Svi smo bili svjedoci toga. Ali niko ne želi o tome razgovarati. Sve to govori da to nije sistem koji može da opstaje. Mislim da će biti gore. Kada je u pitanju propadanje nema granice – ističe Perić.

Perić ističe kako su brojni primjeri da se pravosuđe urušava navodeći primjere Milana Tegeltije i Ranka Debevca. Podsjeća kako je glavnom tužitelju obnovljen mandat ističući kako je to odličan sistem kontrole Suda od poltičara ali i međunarodne zajednice.

-Bili smo svjedoci vladavine Milana Tegeltije i problema koji su se stalno javljali. Niko nije uspio da to riješi a obnovljen mu je mandat konsenzusom. Nisu mogli da riješe problem čovjeka koji diskredituje sistem na svakom koraku. Potpuni anonimus je došao kao glavni tužilac. Bio je u raznim skandalima i obnavlja mandat bez protivkandidata. Nije u njemu problem. Kakav je problem da se produži mandat takvom Tužitelju!? Oni su dogovorili da se niko više ne prijavi. To je odlična kontrola Suda od političara, međunarodne zajednice i ostalih - kaže Perić.

Perić se pita kako je moguće da se bezazleni slučajevi ne mogu riješiti za kratko vrijeme pa traju i do deset godina. Zbog toga, Perić govori, država gubi ogroman novac a VSTV nikada nije riješio nagomilane probleme u pravosuđu.

-Postupci tužilaca traju 5,6,7 čak i 10 godina. Kako je moguće da ne riješe taj problem. I to za slučajeve koji su bezazleni. Sud BiH nikada nije izrekao najveću kaznu za neko krivično djelo. Zar je moguće da postupak uz banalno krivično djelo traje 9 godina kao što je slučaj Bože Mihajlovića. Država gubi ogroman novac zbog toga. VSTV to zna i nikada nisu to riješili. Oni rješavaju povećanje članova VSTV-a a ima hiljadu problema. To znači da se povećava uticaj na VSTV – ističe Perić.

Perić govori da je najveći problem uticaj na pravosuđe a da VSTV ne radi ništa na detektovanju tih problema i njihovom rješavanju. Otkrio je da ga je bivši Visoki predstavnik Valentin Inzko na svom odlasku zvao da nešto urade po pitanju pravosuđa.

-Najveći problem je uticaj politike i međunarodni faktor. VSTV nije uspio da detekuje probleme. Rješavaju nešto što niko ne smatra problemom. Veliki broj članova znači veća mogućnost korupcije. Događa se nešto što ne može riješiti problem. Pitanje je da li predsjednik VSTV-a vrši svoju dužnost ili čeka da mu neko kaže šta da uradi.

Vidio sam nacrt zakona i da nije ništa riješeno od onoga što smo govorili prije 6 godina. Prije nego li je otišao, zvao me Inzko da se neki problemi riješe tako što će nametnuti zakonska rješenja a on kaže: 'Šta će Dodik na to reći?' Pitanje je da li će i ovo stupiti na snagu. Po međunarodnim aktima Viši sud mora birati nezavisno tijelo i odvojeno od prvostepenog suda. Struktura Suda je namijenjena da ga kontroliše međunarodni faktor i političari. U svakodnevnom su kontaktu sa ambasadama. Svi glavni tužioci su imali podršku međunarodne zajednice. Međunarodni prijatelji bi nas trebali pustiti da rješavamo probleme a ne da stavljaju sudije na crnu listu. A ne znaju zašto su na toj listi. Ako imaju neke podatke neka to dostave našim organima – navodi Perić.

Odavno se govori o reformi pravosuđa u BiH. Perić govori da je ono što se radi destrukcija a ne nikakva reforma pravosuđa pitajući se zašto država daje nekome plaću a ko je pod istragom dvije ili više godina.

-Ovo nije reforma pravosuđa nego destrukcija pravosuđa. Odgovornost treba tražiti kod onih koji upravljaju institucijom. Zašto traje istraga dvije godine!? Zašto država nekome daje dvije godine plaću!? Ono što je suština istrage je da se efikasno završi. Tužioci mi kažu da se ne radi ništa. Zašto država plaća nekoga ko ne radi ništa. Božo Mihajlović je optužen za nesavjestan rad u službi što se može istražiti za mjesec dana – kaže Perić.

Perić je mišljenja da su htjeli da ga kazne zbog nekih slučajeva u kojima je imao izdvojeno mišljenje. Kaže da u slučaju Respiratori nema elemenata krivičnog djela te da je ovo jedini slučaj u svijetu gdje je vlast osuđena zbog nečega što je uradila u vrijeme pandemije.

-Samo zbog izdvojenog mišljenja su me htjeli kazniti. Pokvario sam im neke projekte koje su htjeli da završe preko Suda. Respiratori i Zijad Mutapčić su politički montirane optužnice. Nije bilo dokaza i oslobodili smo u slučaju Mutap sve. Dakle, nevin može biti osuđen. Mislim da je Alisa Mutap nevina. Nijedan dokaz ne upućuje na to da je kriva. U slučaju Respiratori nema elemenata djela. Ovo je jedini primjer da je vlast osuđena za nešto što je uradila u doba pandemije. Nijedna druga ponuda nije bila adekvatna osim one koju je ponudio Hodžić. Po meni su svi oni nevini – ističe Perić dodajući da je sve to bio interes Konakovića, Radončića i međunarodne politike da se SDA izbaci sa vlasti.

#aktuelno #Reforma #BivšiSudija #BrankoPerić #Hronologija #MilanTegeltija #RankoDebevc #GlavniTužitelj #VSTV #ValentinInzko