Članak

NEW YORK

Bećirović na UN-ovom Samitu: Naučimo lekcije iz prošlosti za našu zajedničku budućnost

(Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović u obraćanju na Samitu budućnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku, istaknuo je važnost zajedničkog globalnog djelovanja u suočavanju s današnjim izazovima, posebno kroz jačanje multilateralizma.

Bećirović je naglasio da je Bosna i Hercegovina duboko predana temeljnim načelima Ujedinjenih naroda i spremna pridonijeti globalnoj stabilnosti i prosperitetu.

"Svjesni smo brojnih globalnih prijetnji i izazova koji daleko premašuju kapacitete svake pojedine zemlje. Globalni izazovi mogu se riješiti samo kroz kvalitetnu međunarodnu suradnju, što podrazumijeva učinkovit i koordiniran globalni odgovor", poručio je Bećirović, pozivajući na uspostavu snažnog multilateralnog sistema temeljenog na inkluzivnosti.

Posebno je naglasio potrebu za konkretnim akcijama u cilju osiguravanja mira i stabilnosti za buduće generacije. Osim toga, napomenuo je da je Bosna i Hercegovina posvećena svojoj misiji doprinosa globalnoj stabilnosti i prosperitetu.

Bećirović je podsjetio na tragične posljedice nedjelovanja međunarodne zajednice, spomenuvši genocid u Srebrenici.

"Bolno iskustvo moje zemlje pokazuje da neodlučnost UN-a, čak i u sigurnim zonama UN-a, dovodi do tragičnih posljedica. Naučimo lekcije iz prošlosti za našu zajedničku budućnost", naglašašava on.

Bećirović je također izrazio podršku globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena, afirmirajući posvećenost Bosne i Hercegovine Pariškom sporazumu i Agendi za održivi razvoj.

"Bosna i Hercegovina aktivno radi na poboljšanju politika u ovom području. Međunarodni mir i afirmacija ljudskih prava preduslovi su napretka. Samo jačanjem ljudskih prava možemo izgraditi društva otpornija na sukobe, nepravde i nejednakosti", napominje.

Bećirović je pozvao na sveobuhvatan angažman mladih u oblikovanju politika na nacionalnoj i globalnoj razini, poručivši da budućnost pripada mladim generacijama.

Na kraju je istaknuo da "Pakt za budućnost" ima veliki potencijal za reformu multilateralnog sistema, donoseći opipljive koristi za sve zemlje. Pozvao je na konkretnu i sveobuhvatnu provedbu ovog pakta, naglašavajući da današnji samit označava početak novog poglavlja u jačanju globalne suradnje.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina spremna sarađivati sa svim državama koje učestvuju na samitu, s ciljem očuvanja planeta i osiguravanja bolje budućnosti za mlade generacije.

Osim obraćanja na Samitu budućnosti, Bećirović će se 25. septembra obratiti Generalnoj skupštini UN-a te 26. septembra učestvovati na otvorenoj debati Vijeća sigurnosti UN-a pod nazivom "Liderstvo za mir".

#aktuelno #DenisBećirović #Bosna #Hercegovina #UN #NewYork #Multilateralizam #Stabilnost #Prosperitet #Mir #LjudskaPrava