Članak

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA

Bećirović u New Yorku: Bolno iskustvo iz moje države pokazuje da neodlučnost UN-a dovodi do tragičnih posljedica

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović obratio se danas u New Yorku na Samitu budućnosti UN-a, koji, kako je rekao, treba zacrtati put ka prosperitetnijoj budućnosti.

(Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović obratio se danas u New Yorku na Samitu budućnosti UN-a, koji, kako je rekao, treba zacrtati put ka prosperitetnijoj budućnosti.

- Bosna i Hercegovina je čvrsto posvećena temeljnim principima Ujedinjenih nacija. Svjesni smo brojnih globalnih prijetnji i izazova, koji daleko premašuju kapacitete bilo koje države pojedinačno.

Vjerujemo da se na globalne izazove može odgovoriti jedino kvalitetnom međunarodnom saradnjom, koja podrazumijeva efikasan i koordiniran globalni odgovor.

Imperativ je uspostaviti snažan multilateralni sistem koji osigurava inkluzivnost. Samo zajedničkim radom, solidarnošću i međusobnim poštovanjem možemo stvoriti svijet sigurnosti, pravde i prosperiteta.

Vrijeme je za konkretne akcije koje će osigurati mir i stabilnost za buduće generacije. Bosna i Hercegovina je odlučna da doprinese globalnoj stabilnosti i prosperitetu.

Pakt za budućnost je veoma potreban u vremenu kada su demokratija i multilateralizam u krizi. Ujedinjene nacije trebaju biti efikasnije u prevenciji sukoba, izgradnji mira i borbi protiv terorizma.

Bolno iskustvo iz moje države pokazuje da neodlučnost UN-a, čak i u sigurnim zonama UN-a, dovodi do tragičnih posljedica.

Jedan od primjera koji govore o tome je i počinjeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. Naučimo lekcije iz prošlosti zbog zajedničke budućnosti.

Karakter današnjih izazova jasno identifikuje i put našeg odgovora. Zato je multilateralizam najbolji odgovor.

Bosna i Hercegovina je posvećena globalnim ciljevima zaustavljanja klimatskih promjena. Podržavamo Pariški sporazum, Agendu 2030 za održivi razvoj i njenu mapu puta. Mi aktivno radimo na poboljšanju politika u ovoj oblasti.

Međunarodni mir i afirmacija ljudskih prava su preduslov za napredak. Samo jačanjem ljudskih prava možemo graditi društva otpornija na sukobe, nepravde i nejednakosti.

UN predstavlja ključnu organizaciju za međunarodnu saradnju i platformu za preventivnu diplomatiju. Diplomatija i dijalog su primarni za mirno rješavanje sporova i prevazilaženje podjela, ali i kao sredstvo za unapređenje saradnje.

Bosna i Hercegovina će uporno raditi na jačanju takve uloge UN-a. Budućnost pripada mladim generacijama.

Lično se zalažem za sveobuhvatan angažman mladih, ne simboličkom inkluzijom, već kao konkretnu uključenost u oblikovanju politika na nacionalnom i globalnom nivou.

Iz Povelje UN-a možemo crpiti inspiraciju za sigurniju budućnost. Pakt za budućnost ima ogroman potencijal da preoblikuje naš multilateralni sistem, osiguravajući konkretnu korist za sve.

Bosna i Hercegovina u potpunosti podržava realizaciju ključnih prijedloga u Paktu. Pozivam sve nas da odmah pristupimo konkretnoj i sveoubuhvatnoj implementaciji danas usvojenog Pakta za budućnost.

Vjerujem da Samit budućnosti otvara novo poglavlje u procesu jačanja multilateralizma koji nam je svima toliko potreban.

Bosna i Hercegovina je spremna da sarađuje sa svim državama okupljenim na ovom samitu, vezano za očuvanje naše planete i sigurniju budućnost novih generacija, poručio je u svom obraćanju Bećirović.

#DenisBećirović #NewYork #Predsjedništvo #aktuelno