Članak

ZBOG PRISTRASNOSTI

Kulenović: Krug 99 pozvao Predsjedništvo BiH da Schmidta proglasi personom non - grata

(Patria) - Na unutrašnjem planu očekivano je djelovanje snaga separatizma, iredentizma i destrukcije bosanske države. Ali nije očekivan takav intenzitet i radikaliziranje iredentističkih kolaboracionista u ostvarenju konačnih ratno političkih ciljeva. Politika ustupaka, nominalno državotvornih snaga, doživjela je poraz i ojačala i ohrabrila otvorene hegemonijske i paternalističke aspiracije prema suverenitetu i teritorijalnom integritetu države BiH.

Navodi se ovo u zaključcima predsjednika Asocijacije "Krug 99" Adila Kulenovića uoči današnje sesije. U nastavku prenosimo zaključke integralno:

"Postojeći model dejtonskog uređenja generator je takvog stanja. Kapacitet koncepta konstituentnih naroda okončava u fašizmu i nacizmu, historijskom revizionizmu i stanju nezavršenog, odgođenog rata. Izuzev ratom, bosanska država ne može izići iz postojećeg stanja bez nove paradigme vlastitog državnog uređenja na vrijednostima demokracije.

Ta paradigma jeste konstitucija i priznanje prava na modernu evropske bosansku demokratsku naciju i slobodnu i nezavisnu države. Ta paradigma nije izraz intelektualnog nadmudrivanja već put koji su već ocrtale grupe presuda Evropskog suda za ljudska prava, uključujući i onu iz slučaja „Kovačević“.

Etnonacionalizam je iscrpio svoje moći u liku zarobljene bosanske države i blokirane tranzicije u zajednicu demokratskih država svijeta. Spoticanje, blago rečeno, nominalno državotvornih političkih snaga u razumijevanju nacionalne državne demokratske tranzicije, spoticanje ne samo u političkim strukturama već i unutar akademske zajednice, obrazovanja, kulture, medija i javnosti graniči sa bezumljem ili kolaboracijom sa etnonacionalizmom. Lažljiva mantra da bi takva konstitucija značila ukidanje narodnog, etničkog imena bilo kojem identitetu samo je mantra za očuvanje sadašnjeg nesnošljivog stanja u svim oblastima života.

I naprosto glupost: Ujedinjene nacije nas priznaju već trideset dvije godine kao suverenu naciju, samo što brojni, nominalno državotvorni, ne priznaju činjenicu legalnog postojanja bosanske nacije, uključujući u to i one nominalno građanske orijentacije.

Ipak, nije sve do nas u BiH.

Poput nepriznavanja presuda Haškog Tribunala kojeg su osnovale Ujedinjene nacije, Internacionalnog suda pravde kojeg su osnovale suverene države, sada se i od nekih evropskih članica ne priznaju ni presude ESLJP. Plenković nije samo primjer, on je sa najnovijim skandalom sa involviranjem Chistiana Schmidta u proces pred ESLJP u slučaj „Kovačević“, već pojava u EU. Ako i ESLJP prihvati podnesak nelegalne zastupnice BiH Monike Mijić protiv apelanta Kovačević, onda će to obilježiti kraj svakog povjerenja u evropske vrijednosti i početak novog rusvaja na Balkanu.

Zbog toga Krug 99 poziva Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da Chistiana Schmidta, radi njegove pristrasnosti u korist hegemonističkih projekata susjednih zemalja, odmah proglasi personom non-grata i da istovremeno zatraži od internacionalne zajednice da se imenuje novi Visoki predstavnik koji neće imati elemente pristrasnosti, već viziju i odlučnost za demokratsku tranziciju BiH u suverenu naciju u punom kapacitetu.

Istovremeno, Krug 99 poziva sve nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini da prekinu svaki kontakt i saradnju sa Christianom Schmidtom i OHR-om sve dok se ne imenuje novi Visoki predstavnik koji će pomoći Bosni i Hercegovini u vraćanju demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava, tim nezaobilaznim kriterijima u ostvarivanju euro-atlantskog puta prema Europskoj uniji i NATO savezu.

Krug 99 će, zajedno sa drugim nezavisnim intelektualcima, uputiti i protesno pismo Vijeću za implementaciju mira kao i drugim internacionalnim institucijama i pozvati, u slučaju nastavka ovih opakih namjera, na masovne demonstracije radi sprečavanja da se sa Bosne i Hercegovine skine „luđačka košulja“ i naruši sigurnost i mir u našoj zemlji.

#aktuelno #Bosna #AdilKulenović #Krug99 #EvropskiSud #HaškiTribunal #MonikaMijić #ChistianaSchmidta #VisokiPred