Članak

PROCJENA ANALITIČARA

Energični kandidat DF-a u Bosanskoj Krupi koji ne blati suparnike, odnosi pobjedu ispred SDP-a i SDA

Predizborna trka u Krajini, odnosno Bosanskoj Krupi bila bi monotona da se između kandidata SDP-a i SDA nije pojavio energični kandidat Demokratske fronte Edvin Alijanović, smatra politički analitičar Ilija Trninić.

(Patria) - Predizborna trka u Krajini, odnosno Bosanskoj Krupi bila bi monotona da se između kandidata SDP-a i SDA nije pojavio energični kandidat Demokratske fronte Edvin Alijanović, smatra politički analitičar Ilija Trninić.

Trninić u razgovoru za portal Buka.com ističe da se, prema anketama koje su rađene u ovom gradu, u početku osjećalo da će trenutni gradonačelnik lako doći do petog mandata ali izjednačen rejting na sredini perioda izborne kampanje i već sada evidentna prednost Alijanovića u samoj završnici utrke za prvog čovjeka grada daje šansu svima onima koji žele novu energiju i pozitivne promjene.

Naglašava da je Bosanska Krupa jedan od rijetkih gradova u kojem četverostruki mandat krasi aktuelnog gradonačelnika.

- Za neke uspješan, za neke pre-prisutan i već monoton, definitivno se osjeti da je potrebno načiniti promjenu u diskursu liderstva i programskih orijentacija.

Aktuelni gradonačelnik Halitović je iz SDP-a, a očekivano je bilo da mu protivnik bude iz neke stare, poznate i tradicionalne partije kao što je SDA.

Tako i jeste ali bi i to bilo monotono da se nije pojavio energični i veoma drugačiji kandidat neke druge, građanske opcije, Edvin Alijanović - navodi Trninić u svojoj analizi za Buku.

- Iako je obavljao funkciju ministra u USK, po mnogima veoma uspješno dobro i pošteno, bljesnuo je kao tračak nade za sve one kojima je dosadila borba za smjenjivanje lijevih i desnih.

Prema anketama koje su rađene u ovom gradu, u početku se osjećalo da će trenutni gradonačelnik lako doći do petog mandata ali izjednačen rejting na sredini perioda izborne kampanje, a već sada evidentna prednost Alijanovića u samoj završnici utrke za prvog čovjeka grada daje šansu svima onima koji žele novu energiju i pozitivne promjene.

Osjeća se da je došao novi impuls programom koji obuhvata evropske vrijednosti s fokusom na očuvanje prirodnih bogatstava, kulturno-historijskog naslijeđa, zaštite životne sredine, ekološka pitanja, ekonomskim razvojem, a sve manje blaćenjem i diskreditacijom suparnika.

Edvin Alijanović je član DF-a. Ako ili kad Alijanović pobijedi, bit će to dobar modalitet i primjer drugima da se izborna kampanja treba temeljiti na stvarnim potrebama građana i širim razvojnim aspektima integracija, a ne na prozivkama, omalovažavanjima i primitivnim pristupima usmjerenih protiv prethodnika - zaključuje u analizi Trninić.

#LokalniIzbori #Izbori2024 #DemokratskaFronta #BosanskaKrupa