Članak

INCIDENT U TEHERANU

Iran pozvao afganistanskog izaslanika na razgovor zbog nepoštovanja himne

Nakon incidenta na konferenciji u Teheranu o islamskom jedinstvu, afganistanski delegat se izvinio, ali je rekao da je to zato što talibani zabranjuju muziku u javnosti.

(Patria) - Iran je jučer pozvao vršioca dužnosti šefa afganistanske ambasade nakon što je rekao da afganistanski zvaničnik nije poštovao državnu himnu zemlje jer nije ustao tokom intorniranja, nekoliko dana nakon sličnog incidenta u Pakistanu, javio je AFP.

Nakon incidenta na konferenciji u Teheranu o islamskom jedinstvu, afganistanski delegat se izvinio, ali je rekao da je to zato što talibani zabranjuju muziku u javnosti.

U saopštenju iranskog ministarstva vanjskih poslova navodi se da je uložen "snažan protest" nakon njegove "nekonvencionalne i neprihvatljive akcije".

Optužili su predstavnika Kabula na Konferenciji islamskog jedinstva za "nepoštovanje državne himne Islamske Republike".

Ministarstvo vanjskih poslova "osudilo je ovu akciju, koja je protiv diplomatskih običaja".

Predstavnik Afganistana ostao je sjediti kada je intonirana iranska himna, slično kao na događaju u kojem su učestvovali afganistanski zvaničnici u Pakistanu.

"Pored očigledne potrebe da gost poštuje simbole zemlje domaćina, poštovanje himni zemalja je međunarodno priznato ponašanje", dodaje se u iranskom saopštenju.

Islamabad je u utorak pozvao afganistanskog otpravnika poslova zbog "nepoštovanja državne himne" od strane vršioca dužnosti generalnog konzula Afganistana i još jednog zvaničnika na događaju u Peshawaru u ponedjeljak, rekli su pakistanski zvaničnici.

Pakistanski mediji su citirali glasnogovornika afganistanskog konzulata koji je rekao da zvaničnici nisu stajali zbog muzike i da to ne znači nepoštovanje.

"Pošto je himna imala muziku, generalni konzul i zvaničnik nisu stajali. Zabranili smo našu nacionalnu himnu zbog muzike", rekao je portparol Afganistana.

U petak je afganistanski zvaničnik u Teheranu na konferenciji objavio video izvinjenje, rekavši da nije namjeravao da pokaže nepoštovanje, ali da je sjedenje za vrijeme himni njihov običaj.

Iran dijeli granicu od 900 kilometara s Afganistanom, ali nije službeno priznao talibansku vladu otkako je došla na vlast u augustu 2021. nakon što su se američke snage povukle.

#Iran #Afganistan #Himna #svijet