Članak

MIRNA ŠETNJA

Mladi protestuju u Sarajevu, od Vlade KS traže isplatu dodatnih 5.200 KM za stanove

Počela je protestna šetnja mladih koji su ostvarili pravo na subvenciju za rješavanje stambenog pitanja u Kantonu Sarajevo.

Foto: Patria

(Patria) - Počela je protestna šetnja mladih koji su ostvarili pravo na subvenciju za rješavanje stambenog pitanja u Kantonu Sarajevo.

U 12 sati okupili su se ispred Sebilja na Baščaršiji i krenuli Ferhadijom i Titovom ulicom prema Trgu djece Sarajeva, piše Faktor.ba.


Foto: Patria

Okupljeni traže da im Vlada KS isplati dodatnih još 5.200 KM, no premijer, Nihad Uk, prethodnih dana u više im je navrata poručivao da novca za tu stavku nema.

Podsjetimo, mladi su prethodno dobili 4.800 KM, a zatim je Skupština KS usvojila inicijativu kojom se nalaže da dobiju još po 5.200 KM, kako bi iznos subvencije iznosio ukupno 10.000 KM, što je i bila praksa u prethodnom konkursu.

Međutim, Uk je i jučer ponovio da novca za isplatu subvencija mladima nema.


Foto: Patria

- Skupština KS je usvojila zaključak, a imamo i jednu inicijativu koju je uputio resorni ministar Bojan Bošnjak koji je predložio Vladi KS i ministrima da se radi preraspodjela da se pronađu određena sredstva.

U ovom trenutku nijedno resorno ministarstvo nije pronašlo sredstva koja bi se prebacila ministru Bošnjaku kako bi se ispoštovala inicijativa skupštinskih zastupnika - rekao je Uk.

#protesti #mladi #NihadUk #subvencije #sarajevo #aktuelno