Članak

ODLUKA PREMIJERA MISHUSTINA

Rusija odobrila listu država koje nameću destruktivne stavove i listu neprijatelja, među njima nema Bosne i Hercegovine

Ruski premijer Mikhail Mishustin odobrio je listu zemalja koje nameću destruktivne stavove koji su u suprotnosti s ruskim duhovnim i moralnim vrijednostima, javio je TASS.

(Patria) - Ruski premijer Mikhail Mishustin odobrio je listu zemalja koje nameću destruktivne stavove koji su u suprotnosti s ruskim duhovnim i moralnim vrijednostima, javio je TASS.

Na listi je 47 zemalja i teritorija koje "provode politiku koja nameće destruktivne neoliberalne ideološke stavove koji su u suprotnosti s tradicionalnim ruskim duhovnim i moralnim vrijednostima".

Lista uključuje SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku, Francusku, Japan i druge države. Zemlje Evropske unije koje nisu uvrštene na listu su Slovačka i Mađarska, a od članica NATO-a na listi jedino nije Turska.

Rusija također ima i druge liste neprijateljskih država za upotrebu diplomatskih i ekonomskih kontramjera.

Prva lista je odobrena u proljeće 2021. i uključivala je samo dvije zemlje - SAD i Češku. Za njih su uvedena ograničenja u radu diplomatskih misija.

Druga lista je odobrena u martu 2022. godine i ažurirana u julu i oktobru iste godine. Transakcije sa državama uključenim u ovu listu moraju se izvršiti na poseban način.

Trenutno se na ovoj listi nalazi 46 zemalja i teritorija: sve zemlje članice EU, zatim Ukrajina, Crna Gora, Švicarska, Albanija, Andora, Island, Lihtenštajn, Ujedinjeno Kraljevstvo, Monako, Norveška, San Marino, Sjeverna Makedonija, Japan, Južna Koreja, Australija, Mikronezija, Novi Zeland, Singapur i Tajvan (smatra se teritorijom Kine, ali od 1949. pod upravom vlastite administracije).

#rusija #Zemlje #svijet