Članak

NAČELNIK OPĆINE CENTAR

Savjet MZ Park-Višnjik: Mandić je pojedincima nezakonito dodjeljivao parking mjesta

U dopisu, koji je krajem avgusta Općinskom vijeću (OV) Centar uputio Savjet Mjesne zajednice (MZ) Park-Višnjik, a koji potpisuje predsjednik Savjeta Ilijaz Omerović, navodi se da načelnik Općine Centar bojkotuje rad ovog tijela.

(Patria) - U dopisu, koji je krajem avgusta Općinskom vijeću (OV) Centar uputio Savjet Mjesne zajednice (MZ) Park-Višnjik, a koji potpisuje predsjednik Savjeta Ilijaz Omerović, navodi se da načelnik Općine Centar bojkotuje rad ovog tijela.

"Ovih dana saznali smo sljedeće: načelnik Mandić je naredio/sugerisao ili slično općinskim službama da se bojkotuje rad Savjeta MZ Park-Višnjik.

Nismo se iznenadili jer načelnikovi postupci prema Savjetu i našim aktivnostima na sve liče osim na profesionalan, demokratski i primjeren odnos, onakav kakav je definisan u Statutu Općine Centar i u ostalim aktima.

Iz tih razloga, obraćamo se Općinskom vijeću, jer je to organ kojem i načelnik i općinske službe podnose izvještaj o radu", navodi se u pismu.

Dalje se ističe da je sedam članova Savjeta MZ Park-Višnjik izabrano na izborima, te da se radi o obrazovanim ljudima, sa životnim i profesionalnim iskustvom, čiji je rad u Savjetu zakonit.

Na početku mandata su, kako navode, definisali tri prioriteta na području ove MZ: regulisanje saobraćaja u mirovanju, sigurnosnu situaciju i komunalnu higijenu.



Parking prostor

Prema mišljenju Savjeta MZ Park-Višnjik, Općina nije pokazala interes za zajednički rad na rješavanju problema parking prostora.

"Saobraćaj u mirovanju je rak-rana ovog dijela Centra. Sve ovo vrijeme uložili smo maksimalne napore da iste ublažimo, ali nažalost bez većih pomaka.

S optimizmom smo primili vijest da je Skupština KS na novembarskoj sjednici 2023. usvojila Izmjene i dopune odluke o regulisanju saobraćaja u mirovanju, kojom su prenijeli ovlasti na općine da iste svojim aktima definišu i realizuju ovu oblast", kazali su.

Ističu i da Općina ipak nije izvršila svoje obaveze, te da je načelnik Centra početkom 2024. primio "grupicu građana" s područja ove mjesne zajednice i "'dodijelio' im parking mjesta s fizičkim zaprekama".

"Nakon toga, istu grupicu građana (načelnik Centra) primio je u sjedištu Općine. Ponovo je, treći put zaredom, zaobiđena mjesna zajednica.

To nam je bio signal da zatražimo prijem kod načelnika sa temom: 'Dodjela parking mjesta bez usvajanja pravnog akta koji reguliše ovu materiju i bez objavljivanja javnog poziva.'

Čista diskriminacija u 21. vijeku. U narednih mjesec-dva ponovili smo isti zahtjev, ali iz kabineta načelnika Mandića niko nije odgovarao", navodi se u pismu.

Savjet se, kako se dalje navodi, nakon toga odlučio obratiti OV Centar.

"Bezbjednost se na prvom mjestu odnosi na školsku djecu i mame sa bebama u kolicima, stare ljude i invalide, jer je većina trotoara tokom cijelog dana zakrčena parkiranim automobilima.

U pokušaju da otklonimo ove probleme obraćali smo se i PU Centar, MUP-u i Vladi KS, ništa konkretno nije urađeno", poručili su iz Savjeta.

Što se tiče komunalne higijene, ističu da je "nešto bolja u odnosu na prethodni period, ali nije zadovoljavajuća".

O ovoj problematici redovno su obavještavali i tražili pomoć kako od općinske službe, tako i od JKP KS, ali, kako navode, "svi su imali neko opravdanje" i rezultata nije bilo.



Bespravna gradnja

"Bespravna gradnja, nadogradnja i svih ostalih godina teče 'bez problema'. Tu su i devastirani i napušteni objekti kao i postavljanja kioska na uskim trotoarima i zelenim površinama.

Naravno, kao članovi Savjeta i uz sugestiju stanovništva upozoravali smo općinske službe. Njihovi odgovori - čast jednom broju izuzetaka - na sve su ličili osim na odgovor državnih službenika iz Općine Centar.

To se odnosi na Zelenu transverzalu - područje od Druge gimnazije do Pionirske doline. Posebno oko Kuće nacionalnih manjina i između groblja i teniskog igrališta, a oba lokaliteta su u ulici Patriotske lige", navode.

Na kraju, Savjet poručuje da neće dozvoliti da neko, "pa bio to i načelnik, radi mimo zakona i pravila ove općine".

"Očit primjer je prije 15-ak dana kako nas je neko iz načelnikovog okruženja želio zaplašiti. Primili smo od nekakvog advokata zahtjev za korekciju radova i da se njegov klijent žali što je postavljena ograda gdje on stanuje, ulica Bolnička br. 2 - zgrada je udaljena najmanje 10 metara od trotoara - s obraloženjem da ne može unositi namještaj u zgradu. Naravno da to nije tačno", kazali su.

Pojasnili su i da su akt vratili općinskim službama, a da je ta "nepoznata osoba" još u januaru, uz dozvolu Općine, počela graditi ulični kiosk.

"Isti je počeo raditi prije nekoliko dana. Da li je plaćao mjesečnu zakupninu prostora neka provjeri organ koji je za to zadužen. Čovjek ima relaciju i može raditi šta hoće", dodaje se u dopisu.

Na kraju se upućuje poziv Općinskom vijeću da primi navedene informacije k znanju, te se ističe da Savjet MZ Park-Višnjik spada među "ljute protivnike nezakonitog djelovanja i primitivizma".

(F.L.)

#aktuelno #MjesneZajednice #Načelnik #OpćinaCentar #Parking #sarajevo #SrđanMandić #višnjik