Članak

LIBAN

Nove eksplozije komunikacionih uređaja pripadnika Hezbollaha, ima poginulih i ranjenih

U Libanu su danas zabilježene nove eksplozije voki-tokija (ručnih radio uređaja) koje koristi Hezbollah, u južnom predgrađu glavnog grada Bejruta, prenio je Reuters, pozivajući se na sigurnosne izvore i izjave očevidaca.

(Patria) - U Libanu su danas zabilježene nove eksplozije voki-tokija (ručnih radio uređaja) koje koristi Hezbollah, u južnom predgrađu glavnog grada Bejruta, prenio je Reuters, pozivajući se na sigurnosne izvore i izjave očevidaca.

Najmanje jedna eksplozija dogodila se u blizini dženaze koju je organizovao Hezbollah za ubijene pripadnike te organizacije tokom prethodnog dana, kada su hiljade pejdžera eksplodirale širom zemlje, prenosi RSE.

AFP je prenio, pozivajući se na saopštenja zvaničnika, da su u drugom talasu eksplozija uređaja danas u Libanu poginule tri osobe, dok je više od 100 ranjenih.

Kako navodi AFP, izvor blizak Hezbollahu rekao je da su voki-tokiji koje koriste pripadnici te militantne grupe eksplodirali u uporištu Hezbollaha u Bejrutu, dok državni mediji izvještavaju o sličnim eksplozijama u južnom i istočnom Libanu.

Hezbollah, koji ima podršku Irana, danas je saopštio da je izveo raketni napad na položaje izraelske artiljerije.

Reuters prenosi, pozivajući se na visoko pozicionirane sigurnosne izvore u Libanu, da je eksploziv u pejdžere pripadnika Hezbollaha postavila izraelska obavještajna agencija Mosad mjesecima prije nego što su oni detonirani.

- Broj stradalih u eksplozijama porastao je na 12, uključujući i dvoje djece - rekao je danas libanski ministar zdravlja Firass Abiad.

U jučerašnjem napadu ranjeno je skoro 3.000 ljudi, uključujući i borce Hezbollaha i iranskog izaslanika u Bejrutu.

Hezbollah je obećao da će uzvratiti Izraelu, čija vojska je odbila da komentariše eksplozije. U saopštenju se navodi da će Hezbollah nastaviti da podržava Hamas u Gazi i da bi Izrael "trebalo da očekuje odgovor na masakr".

Dvije strane učestvuju u prekograničnom ratu od izbijanja sukoba u Gazi prošlog oktobra, što je podstaklo strah od šireg bliskoistočnog sukoba koji bi mogao da u sukob da uvuče SAD i Iran.

Tajvanski proizvođač pejdžera negirao je da je proizveo pejdžer uređaje koji su eksplodirali u napadu koji je povećao izglede za rat punih razmjera između Hezbollaha i Izraela.

Za hiljade pejdžera koje su nosili pripadnici militantne grupe Hezbollah u Libanu i Siriji i eksplodirali jučer u seriji u okviru jednog sata, sumnja se da su bili napunjeni eksplozivom i da je njihov proizvođač mađarska kompanija BAC Consulting.

#Bejrut #Eksplozija #Liban #Svijet