Članak

PODNIO OSTAVKU

Tužilaštvo KS postupa u tri predmeta: Provjerava se i audio snimak o zapošljavanju u Dom zdravlja za vrijeme Abela Baltića

U februaru 2024. godine Abel Baltić podnio je ostavku na mjesto direktora JU Dom zdravlja KS. Prethodno je Skupština KS oborila izvještaj o radu za 2022. godinu. No, Baltić je napustio Dom zdravlja te počeo raditi u privatnom sektoru, istovremeno preuzimajući dužnost predsjednika Općinske organizacije SDP BiH Novi Grad u proceduri koja je i do danas obavijena velom tajne s obzirom da ostavka ranijeg rukovodstva formalno nije prošla organe stranke.

Iako je već bio opterećen krivičnim prijavama, Baltić je SDP-u i onima koji ga podržavaju na čelu sa šefom partije Nerminom Nikšićem bio podoban za nosioca liste ove stranke na predstojećim Lokalnim izborima u sarajevskom Novom Gradu. Treba podsjetiti da je Baltić bio i ranije vijećnik, a s obzirom da je obavljao dužnost direktora JU Dom zdravlja zbog odredbi Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije koji je stupio na snagu u januaru 2023. godine, podnio je ostavku u martu 2023. godine na mandat vijećnika.

U decembru 2023. godine portal Istraga objavio je audiosnimak u kojem se u kontekstu namještanja konkursa i dogovora prijema kandidata Adnana Kalkana spominje i Baltić.

Baltićev tadašnji vozač Aldin Mehić vodi razgovor sa Kalkanom u toku konkursne procedure za vozača u Domu zdravlja KS 2022. godine. Konkursna procedura je završena, a Kalkan prvorangirani kandidat. U registru zaposlenih u javnom sektoru nalazi se i ime Adnana Kalkana koji je na neodređeno vrijeme primljen u radni odnos u septembru 2022. godine.

“Niko ti posao ne može dati osim Abela. Bog, Allah ti ne može pomoći osim Abela”, govorio je sredinom 2022. godine Aldin Mehić na sastanku sa Adnanom Kalkanom.

Mehić je negirao da je vodio razgovor sa Kalkanom, a cijeli slučaj provjerava Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Osim ovog slučaja, Tužilaštvu KS bilo je podneseno više prijava protiv Baltića u vezi određenih nepravilnosti dok je obavljao dužnost direktora Doma zdravlja KS. Sporna je nabavka uniformi, izdavanje reklamnih panoa, određene javne nabavke.

„U tri predmeta postupajući tužioci vrše provjere navoda iz prijava, između ostalog, u toku su provjere iz prijave vezano za audio snimak koji je objavljen u javnosti u vezi zapošljavanja u JU Dom zdravlja KS“, odgovorili su na upit Patrije iz Tužilaštva KS.

Iz Tužilaštva KS su potvrdili da su prethodno u četiri predmeta postupajući tužioci donijeli naredbe da se istrage protiv prijavljenog neće provoditi zbog različitih zakonskih osnova.

Grupa SDP-ovaca upozoravala je Nikšića i rukovodstvo SDP-a na Baltića i interesnu grupu oko njega koja je preuzela novogradski SDP. No, na ta upozorenja nije reagirao ni šef Kantonalne organizacije SDP Adnan Šteta. U jednom od javnih pisama koje potpisuju istinski članovi SDP-a Nikšiću, Šteti i drugima poručili su da će SDP platiti fakturu 6. oktobra.

(A. Vrabac)

#AbelBaltić #afera #aktuelno #SDP #snimak #TužilaštvoKS #zapošljavanje