Članak

ALARMANTNO U SREBRENICI

Vapaj mještana MZ Luka: Lavovski se danima borimo s požarom, prepušteni smo sami sebi, čak su i helikopteri OSBiH nemoćni

Ovdje kod nas je živa katastrofa. Ne znamo šta ćemo, prepušteni smo sami sebi.

Foto: Kolaž/Patria

(Patria) - Ovdje kod nas je živa katastrofa. Ne znamo šta ćemo, prepušteni smo sami sebi, vapaj je Muhameda Sinanovića, mještanina, ujedno i predsjednika srebreničke Mjesne zajednice Luka.


Foto: Patria

Mještani Luke već šesti dan se uz pomoć srebreničkih vatrogasca lavovski bore s požarom koji divlja iznad kanjona Drine.

- Niko nam živ upomoć ne dolazi. Situacija je krajnje alarmantna, ma nikakva. Stanovništvo i stoka se tokom noći moraju iseliti iz sela koje je puno dima - kaže Sinanović u izjavi za Novinsku agenciju Patria.


Foto: Patria

Prema njegovim riječima, stambeni objekti i dalje nisu ugroženi, ali jeste stanovništvo koje ne može disati zbog gustog dima.

- Helikopteri Oružanih snaga (OS) BiH u dva su navrata po tri puta djelovali i ništa nisu mogli zbog gustog dima. Vodu su dovlačili iz Višegrada i na kraju odustali - ističe Sinanović.


Foto: Patria

Inače, u Mjesnoj zajednici Luka u Srebrenici ima pedesetak kuća u kojima živi nešto više od stotinjak stanovnika. U opasnosti je i više desetina grla stoke.

- Ovo prijeti jednoj velikoj katastrofi. Vatra opkoljava selo i tu nema spasa ni narodu, ni stoci, ni ničemu. U toku noći selo je svo od dima, ne može se živjeti.


Foto: Patria

Gori kanjon Drine, gore livade, gore stijene, ma gori sve živo. Ovo je živa katastrofa - rekao nam je Sinanović.

(D.K.)

#mjesnazajednica #požar #Srebrenica #Video #BiH