Članak

TRAŽE PRIVREMENU MJERU

Državni zastupnici podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti nastavnog plana u Rs

Zahtjev je predat na protokol Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, potvrdio je danas novinarima u Sarajevu predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH Šerif Špago.

Foto: Patria arhiv

(Patria) - Trinaest zastupnika SDA, DF-a i NES-a u Parlamentu BiH potpisali su zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Pravilnika o osnovnom obrazovanju i vaspitanju koji je donijela ministrica obrazovanja Rs i priloga uz Pravilnik, koji se odnosi na izučavanje historije u devetim razredima osnovne škole u entitetu Rs.

Zahtjev je predat na protokol Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, potvrdio je danas novinarima u Sarajevu predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH Šerif Špago, prenosi Faktor.ba.

Uz zahtjev za ocjenu ustavnosti, predat je i zahtjev za donošenje privremene mjere da se zabrani provođenje Pravilnika, odnosno priloga uz Pravilnik, do donošenja odluke Ustavnog suda BiH.

- Za 19. septembar je planirana sjednica Ustavnog suda BiH. Nadamo se da će tada donijeti privremenu i zabraniti provođenje Pravilnika - izjavio je Špago.

Prema njegovim riječima, na apelaciji je radio tim SDA, na čelu s pravnikom Dževadom Mahmutovićem.

- Podnijeli smo u ove dvije godine više apelacija Ustavnom sudu, među njima i po pitanju zemljišta na Jahorini - koja je prihvaćena, te očekujemo da će Ustavni sud donijeti pozitivnu odluku i ponštiti Pravilnik kojim se omogućuje da djeca u devetim razredima uče da su ratni zločinci Ratko Mladić, Radovan Karadžić oni koje oni trebaju zapamtiti i učiti o njima.

Ratni zločinci ne mogu se kandidovati ni na određene pozicije za radna mjesta, niti biti na izbornim listama, a entitet Rs, Vlada, njihova ministrica donosi Pravilnik kojim definiše učenje o ratnim zločincima kao da su pozitivne ličnosti u historiji.

I što je najgore, tjeraju i djecu nesrpske nacionalnosti da uče o Mladiću, Karadžiču i drugim zločinicima da su pozitivne ličnosti - dodao je Špago.

#OcjenjivanjeUstavnosti #pravilnik #RadovanKaradžić #RatkoMladić #ŠerifŠpago #UstavnisudBosneiHercegovine #BiH