Članak

POTPREDSJEDNIK ENTITETA

Đake u Rs indoktriniraju da su zločinci Karadžić i Mladić heroji, Duraković poziva Tužilaštvo BiH da reaguje

Potpredsjednik entiteta Rs Ćamil Duraković je saopštio da je danas promijenjen nastavni plan i program za historiju 9. razreda osnovnih škola u Rs po kojem je uvedena nova nastavna tema "Republika srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat".

(Patria) - Potpredsjednik entiteta Rs Ćamil Duraković je saopštio da je danas promijenjen nastavni plan i program za historiju 9. razreda osnovnih škola u Rs po kojem je uvedena nova nastavna tema "Republika srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat".

"U okviru nove teme, koja je sama po sebi jako diskutabilna, djeca će učiti o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću - ali ne kao o ratnim zločincima, nego kao o ratnim herojima.

Također, pored osuđenih ratnih zločinaca Karadžića i Mladića, djecu će učiti i o uzrocima i posljedicama 'Odbrambeno-otadžbinskog rata', ali će preskočiti genocid, etničko čišćenje i čitav dijapazon zločina protiv čovječnosti koje su počinili pripadnici Vojske Rs, o kojima će, kao o herojima, učiti djeca devetog razreda osnovnih škola u Rs.

Istoj onoj Republici srpskoj koja grca u dugovima i u kojoj je sve manje djece koju će učiti o historiji koju nijedna civilizovana država svijeta nije - niti će ikada priznati, što se i dokazalo Rezolucijom o genocidu u Srebrenici.

Pitam, vrlo konkretno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine - šta radite i gdje ste dok zvanične institucije entiteta Rs otvoreno i javno kroz nastavni plan i program veličaju ratne zločince?

Pitam, vrlo konkretno osobe koje su pisale ovaj nastavni plan i program da li znate da činite krivično djelo? Pitam zvanične vlasti države Bosne i Hercegovine, hoćete li dopustiti da nam ratni huškači indoktriniraju djecu u osnovnim školama?

Hoćete li dopustiti da za genocid osuđeni Ratko Mladić bude idiol budućih naraštaja, kao neko ko je oslobodio srpski narod u Srebrenici i osvetio se 'turskim dahijama'? Hoće li neko u ovoj državi početi raditi posao za koji je plaćen", saopštio je Duraković.

#ĆamilDuraković #politika #RadovanKaradžić #RatkoMladić #bih