Članak

ZASTUPNIK DF-a

Inicijativa Mirze Čelika: Hitno deblokirati rad Parlamenta FBiH!

Federalni zastupnik Mirza Čelik (DF) pokrenuo je inicijativu za hitnu deblokadu rada Parlamenta FBiH.

(Patria) - Federalni zastupnik Mirza Čelik (DF) pokrenuo je inicijativu za hitnu deblokadu rada Parlamenta Federacije BiH.

Čelik u inicijativi ističe da Zastupnički dom već duži vremenski period ne održava redovne sjednice, čime se onemogućava zakonodavni kontinuitet, krši Ustav FBiH, kao i prava građana na efikasan rad zakonodavnih tijela.



Inicijativom se traži sljedeće:

1. Hitno zakazati sjednicu

Pozivam predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da bez odlaganja zakaže redovnu sjednicu Parlamenta, u skladu s ustavnom i zakonskom obavezom, kako bi se osigurala redovna razmatranja i usvajanja zakonskih prijedloga od ključne važnosti za građane Federacije;

2. Opravdanost zahtjeva za smjenu predsjedavajućeg

Napominjem da je zahtjev koji sam ranije podnio za smjenu predsjedavajućeg Parlamenta u potpunosti opravdan.

Blokada rada Parlamenta, koja je direktna posljedica odbijanja predsjedavajućeg da zakaže sjednice, predstavlja ozbiljno kršenje njegovih dužnosti i odgovornosti.

Time se ne samo ugrožava zakonodavni proces, već i otežava rad svih nivoa vlasti, čime se direktno štete interesi građana Federacije BiH;

3. Kršenje Poslovnika i Ustava FBiH

Neodržavanje sjednica u suprotnosti je s članovima Ustava Federacije BiH koji nalažu redovan rad zakonodavnog tijela, te s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Predsjedavajući svojim postupanjem direktno opstruira rad zakonodavne vlasti i onemogućava Parlamentu da vrši svoju funkciju, zbog čega je zahtjev za njegovu smjenu ne samo opravdan, već i nužan za deblokadu rada institucija.



4. Alternativni mehanizmi za deblokadu

U slučaju daljeg odbijanja zakazivanja sjednice, zahtijevam hitno pokretanje postupka za smjenu predsjedavajućeg zbog opstrukcije rada, te pozivam članove Parlamenta da razmotre sve dostupne mehanizme za deblokadu rada ovog tijela, uključujući inicijativu za glasanje o nepovjerenju.

5. Djelovanje u javnom interesu

Blokada rada Parlamenta direktno šteti interesima građana Federacije Bosne i Hercegovine, jer onemogućava donošenje zakona ključnih za ekonomski, socijalni i pravni razvoj.

Rad Parlamenta mora se hitno deblokirati kako bi se nastavilo rješavanje pitanja od životnog značaja za građane.

Ova inicijativa je podnesena u cilju osiguravanja redovnog rada Parlamenta i zaštite javnog interesa građana Federacije Bosne i Hercegovine, uz naglašavanje opravdanosti zahtjeva za smjenu predsjedavajućeg", naveo je u svojoj inicijativi Mirza Čelik.

#Inicijativa #MirzaČelik #ParlamentFederacije #politika #ZastupničkiDom #bih