Članak

MINISTAR SIGURNOSTI

Nešić prijeti: Ne bude li dogovora o direktoru SIPA-e, nema nikakvog drugog imenovanja u BiH

Kolegij Vijeća ministara BiH odbio je na dnevni red današnje sjednice uvrstiti tačku o imenovanju Slobodana Radinkovića za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Foto: Patria arhiv

(Patria) - Kolegij Vijeća ministara BiH odbio je na dnevni red današnje sjednice uvrstiti tačku o imenovanju Slobodana Radinkovića za novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Protiv stavljanja te tačke na dnevni red bili su predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i njen zamjenik i ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću nimalo se to nije svidjelo, pa je u obraćanju novinarima nakon sjednice otvoreno zaprijetio - "ne bude li dogovora o direktoru SIPA-e, neće biti nikakvog drugog imenovanja u BiH".

- Nažalost, to njima nije bilo prihvatljivo. Imamo situaciju da neko pokušava da obezglavi SIPA-u u situaciji kada je aktuelnom direktoru istekao mandat, a kada se zamjenik direktora (Zoran Galić, op.a.) nalazi van zemlje, to jeste, u bjekstvu.

Postavlja se pitanje zašto to neko radi. Ono što je rekao Helez nije istina. Ne postoje nikakve, adekvatne i realne informacije da je Radinković pripadnik bilo kakvog kriminalnog miljea.

Radinković ima pristup "tajno" koji je dobio 2021. i samim time je prošao sve sigurnosne provjere i samim time što je kandidat za direktora SIPA-e morao je proći sve te provjere i predati dokumentaciju - naveo je Nešić, piše N1.

Upitao je potom da li će se eliminisati ljudi "zbog nekih novinskih natpisa"?

- Zbog toga što nekome ne odgovara da bude direktor ili na nekoj drugoj poziciji i onda na osnovu veza u medijskim kućama pokušava da ga se na neki način kriminalizuje.

Radinković ispunjava sve uslove i smatram da ovo nije ni korektno ni fer jer je on prijedlog srpskog naroda kojem i pripada pozicija direktora SIPA-e i na Ministarstvu sigurnosti BiH je da predloži kandidata - dodaje Nešić.

Odgovorio je i Helezu, koji je pitao zašto je Radinković koji je trećeplasirani predložen za direktora SIPA-e?

- Želim da kažem da je Darko Ćulum koji trenutno obnaša funkciju direktora SIPA-e, kada je bio imenovan na tu poziciju, bio drugorangirani, a prije njega Perica Stanić je bio trećerangirani.

Naime, zakon ostavlja diskreciono pravo ministru sigurnosti da s liste uspješnih kandidata predloži jednog svog. Očigledno su sva ta trojica kandidata dobri, ali sam iskoristio svoje diskreciono pravo.

Vidio sam da je Radinković cijeli život u službi, da može dati doprinos SIPA-i. I na kraju, Radinković je usaglašeni kandidat srpskog naroda - ističe Nešić.

Pojašnjava da je na sjednici Vijeća ministara BiH vidio da su sva tri ministra iz Rs bila za imenovanje Radinkovića.

- Ne bih se bavio sada medijskim špekulacijama o tome koja je gdje struja prevladala, ali samo znam da su se svi ministri iz Rs usaglasili da to bude Radinković koji je i kandidat srpskog naroda.

Radinković se nije našao na dnevnom redu. To znači da je on i dalje kandidat i mi ćemo istrajati u tome, ali ukoliko ne dođe do nekog dogovora ovo vodi u blokadu određenih odluka Vijeća ministara.

Ukoliko se ne riješi pitanje direktora SIPA-e, nećemo imati imenovanje bilo koga u BiH - zaprijetio je na kraju svog obraćanja Nešić.

#NenadNešić #SIPA #SlobodanRadinković #Vijeceministara #BiH