Članak

PROFESOR NA IUS-u

Muhasilović: U Srbiji su ohrabreni jer nema odgovora iz Sarajeva i jer je na vlasti vrlo servilna Trojka

U konačnici, i prije posljednjeg rata koristili su iste laži kako bi opravdali i pripremili svoje stanovništvo za ono što je dolazilo - a znali su da ulaze u jedan genocid.

Foto: Federalna.ba

(Patria) - Srbija se pretvorila u jednu reality naciju, i nije strano da ona manipuliše i iskrivljuje istinu. U konačnici, i prije posljednjeg rata koristili su iste laži kako bi opravdali i pripremili svoje stanovništvo za ono što je dolazilo - a znali su da ulaze u jedan genocid.

Izjavio je to danas gostujući u emisiji "Dobar dan, BiH" Hayat televizije profesor međunarodnih odnosa na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu i jedan od osnivača Udruženja "Čuvari Bosne" Jahja Muhasilović.

- Mnogo godina prije toga svjesno su dehumanizirali sve ostale narode, stvarajući tako izgovor, alibi i opravdanje za ubijanje. Srpskoj politici uvijek trebaju laži da bi opravdali svoju šovinističku politiku.

Vidimo da postaje sve agresivnija, sve se više naoružava i počinje polako da oštri svoj narativ prema susjednim državama kako bi u konačnici opravdali stvaranje "srpskog sveta" - ističe Muhasilović.

Prema njegovim riječima, u tom svjetlu treba posmatrati i "svesrpski sabor", odnosno preciznije - "velikosrpski sabor" - jer mu je to i bila suština.

- Njim su jasno i precizno rekli Sarajevu i BiH da će oni negirati njen suverenitet i teritorijalni integritet i aktivno raditi s entitetom Rs na ukrupnjavanju, najprije na kulturnom i političkom, a potom i na sigurnosnom i policijskom nivou - ističe Muhasilović.

Upozorava da Srbija ima jasnu i neprijateljski nastrojenu politiku prema našoj domovini, ignorišući da su izgubili rat i međunarodno uspostavljenu činjenicu postojanja Bosne i Hercegovine.

- Ta svakodnevna politika Srbije aktivno krši Dejtonski mirovni sporazum, krši Ustav BiH a pri tome su ohrabreni člinjenicom da nema odgovora iz Sarajeva i da je na vlasti Trojka koja je vrlo servilna i koja svojim diletantskim potezima državnih institucija dozvoljava daljnje aktivno pozicioniranje Srbije prema BiH - dodaje Muhasilović.

Naglašava kako Srbija ide da se širi tamo gdje nema otpora i gdje je mekano, "a onog momenta kad naiđu na tvrd otpor, oni se povlače".

- Pogledajte, onog momenta kad se generisala jedna kritika prema institucijama BiH zbog neadekvatne reakcije, a potom i zbog politke koju je Srbija emitovala prema BiH, Dačić je sam rekao da će se povući i da neće realizirati neke najave.

Pri tome, čak i kad se on povlači, imate neke bh. političare, ako ih možemo zvati probosanskim, koji govore da je sve u redu i vraćaju prostor za nastavak agresivne politike prema BiH - dodao je Muhasilović.

#JahjaMuhasilović #politika #Srbija #trojka #BIH