Članak

I SCOUT UZEO ŠTO JE MOGAO

A, BiH? 'Prijateljske' SAD i zemlje EU naoružavaju Srbiju i Hrvatsku uz mantru da je 'mir na Zapadnom Balkanu najvažniji'

Piše: A. Čorbo-Zećo

Zemlje regiona, posebno Srbija i Hrvatska, koje su izvršile agresiju na BiH devedesetih godina ubrzano se naoružavaju. I to sve pod pokroviteljstvom prijateljskih nam zealja EU i SAD-a. Onih koji su suspendovali Bošnjacima pravo glasa.

Hrvatska je ranije kupila avione Rafal, najavila da će se od januara 2025. služiti obavezni vojni rok, a Pentagon nas je obavijestio kako je State Department odobrio prodaju moćnog HIMARS-a (High Mobility Artillery Rocket Systems) Hrvatskoj u vrijednosti 390 miliona dolara.

Srbiji na noge došao predsjednik Francuske Emmanuel Macron te su zvanični Beograd i Pariz zaključili sporazum o nabavci 12 francuskih borbenih aviona "Rafal".

Macron je, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ocijenio da je reč o historijski važnom sporazumu.

Nabavila je Srbija i oklopne transportere od Mađarske, u naoružanje uvodi dronove-samoubice...A, gdje je Bosna i Hercegovina? I čemu ovoliko naoružavanje susjeda?

Naša država kao i devedesetih i dalje ima EMBARGO. Imam!o i usvojenu rezoluciju o Srebrenici (naravno da je trebala), ali i 1995. enklave su bile zaštićene pod UN-om!?

Doduše nema sada JNA da iz kasarni otima oružje, ali zato Hrvatska firma Scout izuzima oružje iz kasarni Oružanih snaga BiH.

Ministar odbrane Zukan Helez pojašnjavao je nesuvislo da je razlog za prebacivanje oružja nalog suda da stari ugovor o prodaji, od prije 25 godina, konačno bude realizovan, jednako kao što nam govori da helikopter koji je pao u Jablaničko jezero nije uništen, a onda slavi što gorivo iz helikoptera nije iscurilo, te je brzom reakcijom nadležnih spriječen ekološki incident.
Suvišno je napominjati da je oružje izvučeno iz kasarni gdje je većinsko stanovništvo Bošnjaci.

‘Naši prijatelji’EU i SAD pomažu Srbiji i Hrvatskoj. Planiraju se nabavke ubojitih oružja, dok nama evo zabranjuju i odavanje počasti za generale koji su vodili odbranu BiH, a žive montiranim optužnicama mrcvare po Sudu BiH. Poruka je jasna grijeh se braniti, jer dok mantraju o važnosti održavanja mira u region njihova oružja idu u ruke Vučiću, Milanoviću i Plenkoviću.

Priča i Vučić da je gotovo siguran da u regionu neće biti rata. Ali, primijetit ćemo da kaže „da je gotovo siguran“, ali nije rekao da je sto posto siguran da neće biti novog rata među zemljama sa prostora bivše Jugoslavije, koji je devedesetih godina povela upravo vlast Srbije kojoj je bio blizak i sadašnji predsjednik Vučić.

Nikada ‘Zapad’ nije upitao Vučića da li enormno naoružavanje Srbije kineskim i ruskim oružjem doprinosi prosperitetu regiona, očito su znali da će i oni prodavati svoje!

Oružane snage Bosne i Hercegovine znatno zaostaju u regiji, što zbog vanjskih, što zbog unutrašnjih opstrukcija.

Predstavnici Rs-a u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara nisu zainteresirani da se vojska adekvatno naoružava, nisam više sigurna ni u volju I želju onih koji u vlasti predstavljaju Bošnjake - doduše nametnuta vlast mora slušati šefove. A, vidimo da ‘šefovi’ naoružavaju Srbiju i Hrvatsku.

Stoga, bh. građanima vijesti da se susjedne zemlje intenzivnije naoružavaju nisu najprijatnije, posebno jer iskustva s onim ‘rata neće biti’ imamo svi!

#AleksandarVučić #Bosna #EmmanuelMacron #EU #HIMARS #Hrvatska #Jugoslavija #Rafal #SAD #Srbija #BiH #izdvojeno