Članak

NEVENA KOVAČEVIĆ

Mandić foteljama disciplinovao Ibrahimovića: BS od danas saučesnik u velikosrpskom rekonstruktivnom projektu

Piše: Nevena Kovačević

Poslanici crnogorske Skupštine na današnjoj sjednici odlučivaće o rekonstrukciji Vlade. Na jučer održanom kolegijumu predsjednika Skupštine, mimo procedura i bez saglasnosti opozicije dogovoreno je da sjednica počne u 11 sati.

Burna rasprava je u toku, a kako je planirano, rasprava će trajati tri sata. Premijer Milojko Spajić jutros je parlamentu dostavio prijedlog novog sastava Vlade, čime je grubo prekršen skupštinski poslovnik, ali i crnogorski Ustav.

Poslovnikom je, naime, predviđeno da premijer, prijedlog o promjenama u strukturi Vlade, ili razrješenju njenih članova, parlamentu mora dostaviti tri dana prije početka sjednice. Budući da takav prijedlog do danas nije postojao, nijesu ispunjeni formalnopravni uslovi za raspravu o rekonstrukciji Vlade u okviru tačke izbori i imenovanja.

No, poštovanje procedura odavno je postalo pase. Važno je da su partijski organi svih novopridošlih konstituenata Vlade na sinoćnim sjednicama izložili liste želja i do tančina dogovorili način podjele političkog kolača.

Rekonstruisana Vlada imaće čak 24 resora i sedam potpredsjednika. Kako je Zakon o Vladi i dalje na nivou lijepo izložene teorijske ideje, bez razumijevanja nasušne potrebe za njenom praktičnom realizacijom, manevarski prostor partijskih uhljeba ostaje neograničen. Na današnjoj sjednici, po ustaljenoj praksi, čelne pozicije nepostojećih ministarstava, podijeliće se prije njihovog osnivanja.

Najprije će biti imenovani ministri, a za izmjenu uredbe i formalno osnivanje ministarstava, što bi se reklo, ima vremena. Kad se apetiti zadovolje, lako je izmijeniti uredbu o organizaciji rada državne uprave. Kršile su je i prethodne Vlade, pa zašto bi Spajićeva bila izuzetak. Parlamentarna većina je, ionako, prekršila sve što se prekršiti moglo, jer se, očito, vode pravilom da za njih, kao neprikosnovene moćnike, nikakva pravila zapravo i ne postoje. U krajnjem, važno je utoliti političku glad i namiriti partijske interese prije odlaska na godišnje odmore. Za drugo ćemo lako.

Osim brojnih kritika koje stižu iz opozicije, oglasio se i predsjednik Jakov Milatović, istakavši da je Crna Gora danas žrtva najprimitivnije političke trgovine, te da je riječ o prevari i vrijeđanju zdravog razuma građana.

Crna Gora danas dobija vjerovatno najglomazniju Vladu na evropskom tlu. Čak ni ovakvom dubinsko-širinskom rotacijom, politički halapljivci neće biti zadovoljni. Zato će se ova interesna piramida vrtoglavo strmoglaviti, čim nakon početnog optimizma klijentelistički karakter ispliva na površinu.

Političko-trgovački igrokaz, unaprijed je osuđen na skoru propast. Zvanični Beograd i zvanična Moskva, radovaće se današnjoj skupštinskoj cirkuskoj predstavi, više i od crnogorskih klovnova. Formalizacija je ovo rusko-srpske Vlade, čija je kontrolna palica od formiranja u rukama vjernih agenata Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Ostaje nam da vidimo hoće li Brisel i Vašington, a sve su prilike da hoće, pognuti glave i progutati farsu kolokvijalno nazvanu istorijsko pomirenje.

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, ipak nije odolio pozivu koji se jednostavno ne odbija. Tako je Ibrahimović, ulaskom u Vladu, pristao da, zajedno sa Milojkom Spajićem Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem bude četvrta karika u realizaciji rusko-srpskog plana rekonstrukcije Crne Gore.

Bošnjačkoj stranci pripašće pet resora: Ministarstvo vanjskih poslova na čijem će čelu biti Ibrahimović, Ministarstvo dijaspore kojim će rukovoditi Mirsad Azemović, Ministarstvo socijalnog staranja, brige o porodici i demografije na čelu s Damirom Gutićem, rudarstva, nafte i gasa, kojim će rukovoditi Admir Šahmanović, te regionalnoinvesticionog razvoja i saradnje sa NVO, na čelu sa Ernadom Suljevićem. Ibrahimović će dobiti i mjesto potpredsjednika za međunarodne odnose.

Shodno koalicionom sporazumu, Mandićevoj novoj srpskoj demokratiji pripašće resori turizma, te prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine. Partijski kandidati za te pozicije su Simonida Kordić i Slaven Radunović. NSD je trebala da dobije i resor prosvjete, ali će usljed pritiska javnosti na čelnoj poziciji ipak ostati aktuelna ministarka Anđela Jakšić Stojanović, dok će Budimiru Aleksiću iz NSD, najavljivanom kandidatu za ministra prosvjete, pripasti potpredsjedničko mjesto za nauku, obrazovanje i odnose sa vjerskim zajednicama. Kneževićeva Demokratska narodna partija dobiće potpredsjedničko mjesto za infrastrukturu i regionalni razvoj, te Ministarstvo saobraćaja, a pokrivaće ih Milun Zogović i Maja Vukićević.

Spajićevim prijedlogom predviđene su brojne izmjene u dosadašnjoj strukturi, uključujući i zamjene određenih ministara iz redova pokreta Evropa sad i Demokrata. Između ostalog, ministra pravde Andreja Milovića na toj poziciji zamijeniće Bojan Božović. Podsjećamo, Spajićeva inicijativa za Milovićevo razrješenje podnijeta je Skupštini, ali nije razmatrana. Juče je odbijen i zahtjev opozicije da Milović u okviru predviđenog ministarskog sata odgovara na poslanička pitanja prije rasprave o rekonstrukciji Vlade.

Nakon višemjesečnih ucjena i pritisaka koalicionih partnera, Spajić je ispunio gotovo sve ultimatume – rezolucija o Jasenovcu, predstavljanje fiskalne strategije – inoviranog programa Evropa sad dva kojim se ruši penzioni sistem, te je na red došla i dugo prolongirana, užurbana rekonstrukcija Vlade.

Princip je, dakle, da nema principa, jer su foteljaška postavljenja najučinkovitije sredstvo za gašenje vještački izazvanih političkih požara i umirivanje kreatora amaterskih performansa. Ibrahimović je, međutim, prešao igricu. Koaliranje s Mandićem i Kneževićem, najprostije rečeno, čin je političkog bluda. Zalud pravdanje i pokušaji objašnjenja neobjašnjivog. Bošnjački narod u Crnoj Gori, a i šire, danas se stidi svojih političkih predstavnika, koji zapravo pokazuju da brane isključivo sopstvene, uskopartijske interese.

Kakvu to Crnu Goru Ibrahimović želi graditi u partnerstvu sa sljedbenicima četničkog pokreta. To, zasigurno, nije onakva Crna Gora, za kakvu se zalagao i čijoj je izgradnji presudan doprinos dao veliki Rafet Husović. Bošnjačka stranka zvanično je heroizovala zločince i koljače, izjednačila žrtve i dželate i promijenila politički smjer. Umjesto nikad čvršćeg vrijednosnog istrajavanja na očuvanju građanskih i suverenističkih ideala, BS postaje samo još jedna partija postepeno ogrezla u političkom beščašću.

Dok se Spajićev PES hvali gotovo dvotrećinskom većinom s podrškom 52 od neophodna 54 poslanika, ostalo je samo da BS, kao saučesnik u fašizaciji Crne Gore, podrži izglasavanje Zakona o državljanstvu – akta koji je ključna puzla u Vučićevoj slagalici utapanja Crne Gore u srpski svet. Andrija Mandić iskusno je disciplinovao Ibrahimovića. Pod plaštom saradnje sa DF-u politički podređenim PES-om, BS se politički prodala negatorima genocida i drugih zločina koje je vojna i paravojna četnička horda počinila nad bošnjačkim stanovništvom.

Današnja BS vrijednosno je posrnula, bacajući se u zagrljaj slavljenika kvislinga i vječito krvožednih četničkih vođa. Svojevrsna Heroizacija čiča Draže, Pavla Đurišića, Mladića, Karadžića i ostalih sudionika u deportacijama, silovanjima, ubistvima Bošnjaka, prije i tokom drugog svjetskog rata, pa sve do devedesetih i srebreničkog genocida.

Političko odlikovanje zagovornika novih genocida. A ispunjenjem ultimatuma da raskine opštinske koalicije sa suverenističkim partijama, BS će primopredajom opština svetosavskim oslobodiocima dati legitimitet daljem progonu i teroru nad crnogorskim Bošnjacima, kakav sprovodi predsjednik opštine Pljevlja, jedan od najradikalnijih Mandićevih pionira Dario Vraneš.

Iako ova kriptočetnička parodija zvana rekonstruisana 44. pomiriteljska Vlada neće dugo potrajati, ovakav aranžman veoma je opasan i nemjerljivo štetan po stratešku orijentaciju i građanske temelje Crne Gore. Ako zapad digne ruke i time prećutno podrži Mandićevu prevarnu pomiriteljsku misiju, gledaćemo još agresivniji nastavak antizapadnog potonuća Crne Gore, produbljivanja polarizacije i međunacionalnih podjela, uz radikalizaciju destabilizirajućih prijetnji, koje bi, u najgorem scenariju, mogle rezultirati širim neredima i građanskim sukobima.

Bošnjačka stranka saučesnik je u uništenju multietničkog i multivjerskog sklada, i u konačnici, pokušaju uništenja Crne Gore oduzimanjem suvereniteta, sve u duhu velikosrpskog pomirenja i identitetskog inženjeringa.

#CrnaGora #Evropa #JakovMilatović #MilojkoSpajić #Opozicija #Parlament #Politika #RekonstrukcijaVlade #Skupština #Vlada #Region #izdvojeno