Članak

RAZGOVORI U MOSTARU

Konaković sa Troccazom: Proširenje EU je garant stabilnosti

(Patria) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se u Mostaru 23. jula 2024. godine, na marginama Međunarodne konferencije „Dijalog za budućnost“ sa specijalnim predstavnikom Republike Francuske za Zapadni Balkan Reneom Troccazom.

Ministar Konaković govorio je o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, o odnosima BiH sa zemljama u neposrednom okruženju te o aktuelnim pitanjima u regionu. Istakao je važnost politike proširenja EU kao garanta stabilnosti i prosperiteta kroz jačanje demokratije, vladavine prava i razvoja ekonomije.

Ministar Konaković ocijenio je projekat i uspostavu WB3C-a (Western Balkans Cyber ​​Capacity Center) zamišljenog kao regionalni centar za zemlje Zapadnog Balkana, pokrenutog od strane Republike Slovenije, Republike Francuske i Crne Gore tokom samita Berlinskog procesa u Tirani, kao mehanizam za jačanje operativnih i institucionalnih sposobnosti zemalja u regiji i pomoć da se suočavaju sa izazovima iz domena kibernetičke sigurnosti, a kao veoma značajan alat za razvoj regionalne saradnje, jačanje i razmjenu iskustava na regionalnoj razini, suočavanja sa izazovima kibernetičke sigurnosti i razvojem kibernetičkih kapaciteta.

Ministar je osnivanje WB3C i Centra za izgradnju kapaciteta kibernetičke sigurnosti na Zapadnom Balkanu ocijenio kao način izgradnje i podrške europskim perspektivama zemalja Zapadnog Balkana.

Ministar je naglasio da je svakako interes Bosne i Hercegovine učestvovanje u programima i obukama koje će stručnjaci iz Francuske i Slovenije prezentirati iz oblasti „Cyber“ sigurnosti, kriminala i diplomatije i da postoji interes i spremnost postati dijelom projekta jer je integracijski proces i proces sigurnosti, a europske integracije treba promatrati i kao sigurnosno pitanje, posebno imajući u vidu globalnu sigurnosnu situaciju i pokušaje raznih utjecaja trećih strana na zemlje regije.

#ElmedinKonaković #EU #Francuska #ZapadniBalkan #BiH