Članak

ČEKAJU I OSTALE

Slovačka dobila prva dva od četrnaest američkih aviona F-16

(Patria) - Slovačka je u ponedjeljak primila prva dva od četrnaest novih vojnih aviona F-16 iz Sjedinjenih Američkih Država čija je isporuka odgođena dvije godine zbog pandemije koronavirusa i nedostatka čipova, javio je AP.

Predsjednik Peter Pellegrini pozdravio je dolazak F-16 u zračnu bazu Kuchyna u zapadnoj Slovačkoj kasno u ponedjeljak, rekavši da će F-16 „značajno doprinijeti povećanju odbrambenih sposobnosti naše zemlje“.

Ostatak mlaznjaka će se postepeno isporučivati ​​za dvije godine.

Pellegrini je bio premijer 2018. godine kada je vlada potpisala ugovor vrijedan 1,8 milijardi dolara o kupovini 14 američkih borbenih aviona F-16 Block 70/72 u potezu koji je trebao zamijeniti zastarjele sovjetske avione MiG-29.

Pod prethodnom vladom, Slovačka je prizemljila svoje MiG-ove u ljeto 2022. zbog nedostatka rezervnih dijelova i stručnosti za njihovo održavanje nakon što su se ruski tehničari vratili kući nakon potpune ruske invazije na Ukrajinu.

Prošle godine, vlada je odobrila plan da Ukrajini pokloni svoju flotu od trinaest MiG-ova 29, čime je postala druga zemlja članica NATO-a koja je poslušala molbe ukrajinske vlade da ratni avioni pomognu u odbrani od ruske invazije.

U nedostatku vlastitih aviona, članice NATO-a Poljska, Češka, a kasnije i Mađarska uskočile su da čuvaju slovački vazdušni prostor.

Nova vlada koju predvodi populistički premijer Robert Fico došla je na vlast prošle godine nakon pobjede na parlamentarnim izborima i nakon kampanje na antiameričkoj platformi. Ta vlada je osudila donaciju aviona Ukrajini i zaprijetila tužbom. Fico se protivi vojnoj podršci Ukrajini i sankcijama Evropske unije prema Rusiji. Pellegrini je njegov bliski saveznik.

#avioni #F-16 #Slovačka #Svijet