Članak

SVJETSKO TRŽIŠTE

Cijene nafte pale ispod 82 dolara

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 68 centi nego na zatvaranju tržišta na kraju prošle sedmice i iznosila je 81,95 dolara.

(Patria) - Cijene nafte pale su jučer na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara, budući da je među trgovcima prevladala bojazan da bi sniženje kamatnih stopa u SAD-u tek na početku jeseni moglo gurnuti najveću svjetsku ekonomiju u recesiju i zakočiti potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 68 centi nego na zatvaranju tržišta na kraju prošle sedmice i iznosila je 81,95 dolara.

U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 79,44 dolara.

Trgovci već sedmicama pokušavaju procijeniti kada bi Američka centralna banka mogla sniziti ključne kamatne stope.

Fedov odbor za monetarnu politiku sastat će se krajem jula i vjerovatno će zadržati kamatne stope na važećem nivou, nagađaju analitičari.

Potrošačke cijene pale su, pak, u junu na mjesečnom nivou prvi put od početka pandemije, potražnja za radnom snagom popušta i na tržištima strahuju da visoki troškovi zaduživanja uzimaju danak na ekonomskoj aktivnosti.

- Odgoda sniženja kamatnih stopa uključuje rizik smanjenja ekonomske aktivnosti, što bi moglo rezultirati recesijom.

Taj scenarij uključuje negativne posljedice po potražnju za naftom i po njene cijene - napominje u bilješci Razan Hilal iz Forex.coma.

Odustajanje američkog predsjednika Joea Bidena od kandidature za novi mandat nije imalo značajnijeg odjeka na tržištima nafte, zaključuju trgovci.

#cijene #nafta #Ekonomija