Članak

NARUŠENI ODNOSI

Ministrica Mesihović odbacila optužbe rektora Škrijelja: Nisam mogla zaustaviti projekat koji ne postoji

(Patria) - Ministrica za visoko obrazovanje, nauku i mlade Adna Mesihović danas je putem spoljne saradnice za odnose s javnošću uputila reakciju na održanu press konferenciju rektora UNSA Rifata Škrijelja i nekoliko članova Senata UNSA koji su iznijeli niz kritika na račun resorne ministrice zbog zaustavljenih projekata, napada na Univerziteta.

U svojoj reakciji ministrica Mesihović je istakla kako ne postoji "proces prijema 150 studenata na UNSA"

"Proces prijema nikada nije zvanično pokrenut nikakvim ozbiljnim dokumentom od strane Rektorata Univerziteta u Sarajevu! Neformalni sastanak (tačnije kafa) odlazećeg
rektora s prethodnim ministrom na kraju njegovog mandata, na kojem je tek usputno spomenuta ova ideja, je sve što je urađeno prije moga dolaska na poziciju ministrice. Saznavši za takvo nešto iz medija, odmah sam pokrenula zvanične aktivnosti u tom pravcu. Organizirala sam sastanak s predstavnicima Rektorata UNSA i zatražila da Rektorat kao inicijator te ideje pripremi jasno i precizno obrazloženje ideje.

Do danas takav dokument nije dostavljen! Stoga nisam mogla zaustaviti nešto što nikada nije ni pokrenuto! Zanimljiva je i činjenica da se Univerzitet u Sarajevu još nije prijavio Službi za zapošljavanje kao poslodavac zainteresiran za angažman svojih Zlatnih znački, iako je program bio otvoren i prošle godine. Vidjet ću hoće li to učiniti barem ove godine. Uzgred, vezano za dinamiku procesa zapošljavanja na UNSA koju realizuje ministarstvo koje vodim, važno je napomenuti da je od početka moga mandata izdata
saglasnost za zapošljavanje 85 izvršilaca, za razliku od prethodne godine kada nije izdata niti jedna saglasnost", navela je.

Odbacila je navode da se Ministarstvo miješalo u izbor rektora UNSA.

"Za razliku od mnogih, politička opcija iz koje ja dolazim iskreno vjeruje i bori se za autonomiju akademske zajednice. Zanimljivo je da je određeni broj članova Senata i UO UNSA u prethodnom periodu ukazivao kako su postojali ogromni pritisci od strane odlazećeg rektora da se glasa za osobu koju on favorizuje, jer mu je navodno obećana direktorska pozicija jednoga od centara u okviru UNSA. Nadalje, dobila sam nezvanične informacije da su pojedini članovi akademske zajednice najavili da će zatražiti od nadležnih institucija da prate trag novca te da ispituju nedavne preraspodjele novca prema pojedinim organizacijama i institucijama, te pojedine honorare pojedincima koji su zatraženi iz Rektorata, a koji su potencijalno mogli ohrabriti neke korisnike tih honorara da favoriziraju nekoga od kandidata. No, da se ne bih bavila špekulacijama, sačekat ću da vidimo hoće li se to uistinu i desiti, i šta će te institucije poduzeti po tom pitanju".

KANTON SARAJEVO FINANSIRA UNSA SA 169 MILIONA KM

Računajući i vlastita sredstva budžet UNSA iznosi oko 190 miliona KM. To znači da preko 12 % budžeta KS „otpada na UNSA“ (169 miliona) ili da svaka osma marka u budžetu KS ide na račun UNSA. Trebam li spomenuti da je to najveći budžet UNSA ikada. U budžetu za 2024. godinu, uplanirane su plate uposlenika UNSA, a uračunata su i nedavna dodatna povećanja plata prema kojima je osnovna plata rektora 5,5 puta veća od prosječne plate u FBiH i znatno je veća i od premijerske i ministarske plate.

Realizacija budžeta ovisi o prihodovnoj strani o kojoj ovise i plate ministara, zastupnika, profesora, vozača i svih budžetskih korisnika. Stoga rektor ne treba da se brine - UNSA nije pod nikakvim posebnim režimom i dijelit će sudbinu svih budžetskih organizacija. Ono što odlazećeg rektora i uposlenike UNSA treba da brine jeste činjenica da je broj studenata na UNSA za prethodna dva rektorova mandata, dakle u proteklih 8 godina, pao za 28 %, te da je u tom periodu UNSA izgubio skoro 8.000 studenata. Taj broj
se ne može pripisati isključivo demografskim razlozima, što je vidljivo iz činjenice da najveći univerziteti u susjednim zemljama bilježe rekordne upise.

NACRT ZAKONA O NAUČNO-ISTRAŽIVAČKOJ DJELATNOSTI

Čudi me briga rektora o novom Zakonu o naučno-istraživačkoj djelatnosti, jer, koliko mi je poznato iz izjava pojedinih članova komisije, njegovo donošenje upravo on opstruira pritiscima i prijetnjama članovima radne grupe koji dolaze s UNSA, a koji su u većini. No, i pored toga, Nacrt zakona je spreman i između ostalih izmjena, finansiranje ANU BiH, ali i stabilno finansiranje naučno-istraživačkog rada kroz novoformirani Fond za nauku, bit će zakonski ozvaničeno i institucionalno riješeno. S druge strane, dovoljno je pogledati koliko je novca ove godine izdvojilo ministarstvo koje vodim za Akademiju nauka i
umjetnosti BiH i koliko je aktivnosti ministarstvo realizovalo upravo u saradnji s ovom institucijom da se vidi kakav odnos i poštovanje ministarstvo i ja lično pokazujemo prema Akademiji te da je rektorov strah po ovom pitanju, ako uistinu i postoji, bezrazložan.

NUB BIH, INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI I MEĐUNARODNOG PRAVA I JU STUDENTSKI CENTAR SARAJEVO

Zloupotrebljavati probleme koje ima Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i JU Studentski centar Sarajevo koji postoje decenijama i pokušati delegirati to na moj račun, gdje sam na ovoj poziciji kraće od 10 mjeseci, je neprimjereno i vrijeđa inteligenciju. Rektor je očigledno slučajno zaboravio spomenuti da je ovo ministarstvo do sada jedino ove godine predvidjelo sredstva za rad NUB-a u iznosu od 220 hiljada KM, te da sam lično pokrenula proces preraspodjele i iznalaženja sredstava na osnovu novog zakona koji je donesen prije 3 mjeseca u cilju rješavanja problema finansiranja NUB-a. Iskreno čudi me briga odlazećeg rektora za NUB kada se zna da je upravo za njegovog mandata, a prije početka moga mandata, navodno baš na njegovo insistiranje Nacionalna i univerzitetska biblioteka izgubila status nastavne baze UNSA!

Zanimljivo je i to da je prije par dana Upravni odbor UNSA poslije saopštenja iz Ministarstva na tu temu i moje sugestije vraćanja tog statusa već za sljedeću sjednicu stavio tačku dnevnog reda vraćanje statusa nastavne baze NUB-u. Ministarstvo i ja lično pozdravljamo taj potez!

U Studentske domove je ove godine uloženo milion i dvjesto hiljada KM u skladu sa osnivačkim aktom ove javne ustanove, a ministarstvo je više puta kroz preraspodjele finansiralo mnoge aktivnosti. Trenutno su u toku dva projekta: instalacija softvera za digitalizaciju kuhinje vrijednosti 79 hiljada KM i poboljšanje infrastrukture kupatila u Studentskom centru „Bjelave“, paviljon 1, u vrijednosti od 55 hiljada KM. Pokrenula sam i pregovara sa stranim investitorima o opciji potpune rekonstrukcije Studentskih centara od stranih investitora i nadam se uspješnom rješenju ovog problema koji postoji već
decenijama.

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava je u 2024. godini kroz Javni poziv za naučno-straživačke projekte dobio ukupan iznos od 49.600 KM od strane ministarstva.

STUDENTSKI PARLAMENT UNSA

Predstavnici SPUS-a su u proteklih par mjeseci, a tokom moga mandata, bili angažovani i plaćeni za svoj rad u procesu izrade Zakona o studentskom standardu kao i u radnoj grupi koja implementira projekt studentskih kartica, te su bili podržani u svojim aktivnostima i projektima u iznosu od 60 hiljada KM. Također, jasno im je stavljeno doznanja da će njihove primjedbe vezano za izmjene Zakona o visokom obrazovanju biti dostavljene ekspertnoj grupi koja radi na izmjenama zakona. S obzirom na to da članovi
SPUS-a aktivno sudjeluju i u izradi unutar univerzitetskih akata, za što su također osobno i organizacijski finansirani od strane UNSA, sigurna sam da će imati prilike da se čuje njihovo mišljenje o Zakonu, kako podrške nekim idejama koje su već nezvanično dali, tako i kritike koje će iskazati.

Ona je u svojoj reakciji istakla da pritisak koji dolazi od odlazećeg rektora nema nikakve veze s navedenim temama koje je rektor prezentirao.

"Ovo je ranije najavljeni potez kojim se vrši pritisak, na mene lično i moju poziciju, da u
drugostepenom postupanju poništavam Odluke kantonalne inspekcije koje su donesene protiv odlazećeg rektora. Prošle godine je Prosvjetna inspekcija KS zaprimila 180 prijava u pravcu Univerziteta, u najvećem procentu onih koje se odnose na kršenje Zakona o visokom obrazovanju prilikom izbora u naučna i akademska zvanja. U cilju objektivnosti, napravila sam radnu grupu koju čine tri pravna eksperta s ogromnim znanjem i iskustvom rada u javnom sektoru i političkom životu, koji u drugostepenom odlučivanju razmatraju sva rješenja inspekcije. Sve što ta komisija odluči, ja ću bez izmjena da prihvatim. Dakle, za razliku od rektora, ja se isključivo držim zakona i stručnih odluka.

Da sam u pravu dokazuje činjenica da niti u jednom sudskom postupku koji je rektor pokrenuo protiv Ministarstva zbog ovih odluka, Sud za sada nije stao na stranu odlazećeg rektora. Nakon svega navedenog, uvaženom odlazećem rektoru želim dobro zdravlje i uspjeh u budućim aktivnostima, i sreću u nastavku, kako čujem i kako se da naslutiti iz ovih istupa, političke karijere, zaključila je Mesihović.

#BiH #AdnaMesihović #reakcija #UniverzitetuSarajevu #RifatŠkrijelj